Žinutė, pasak jos, buvo atsiųsta likus kelioms dienoms iki tos akimirkos, kai ryšys su laivu netikėtai nutrūko.

Kaip skelbiama portale „Daily Mail“, programėle „WhatsApp“ atsiųsta žinute brolis neva pranešė, kad povandeninis laivas „ARA San Juan“ praplaukė netoli Folklando Salų, be to, jį „bandė susekti Karališkojo laivyno sraigtasparnis“.

Gynybos ministerija paneigė tvirtinimus, kad Didžiosios Britanijos karališkajam jūrų laivynui priklausantis sraigtasparnis persekiojo be jokio pėdsako dingusį Argentinos povandeninį laivą.

Žemesniojo karininko laipsnį turintis brolis esą tvirtino, kad laivas pajudėjo gimtojo uosto link.

„Pirmadienį mūsų ieškojo Anglijos sraigtasparnis, o vakar susidūrėme su čiliečiais – daug visko buvo“, – rašė R. D. Medina tada atsiųstoje žinutėje.

Argentinos laikraščiui „La Gaceta“ laive buvusio jūreivio sesuo sakė, kad pranešimų apie mėginimą pasprukti nuo britų sraigtasparnio veikiausiai yra gavę ir kitų įgulos narių artimieji. Mįslingos žinutės neva buvo siųstos maždaug tada, kai laivas dingo iš ryšio zonos.

„Žinutė, kurioje jis pranešė apie persekiojančius britų sraigtasparnį ir čiliečių laivą, pasirodė keista“, – sakė dingusio jūreivio sesuo.

Pasak moters, pro Folklando (Argentinoje – Malvinų) Salas laivas praplaukė lapkričio 3 d.

„Kaip arti jie priplaukė prie Malvinų Salų, aš nežinau. Nieko nežinau ir apie politinę situaciją. Jis pranešė tik tiek“, – aiškino J. Medina.

Paklausta, kodėl šios žinutės neparodė Argentinos pareigūnams, kai lapkričio 15 d. buvo pranešta apie povandeninio laivo dingimą, moteris paaiškino „nesijautusi galinti tai padaryti“.

Tačiau dabar, kaip pati sako, gautą žinutę nutarė paviešinti, kad ji būtų įtraukta į federalinio tyrimo medžiagą. Kaip buvo pranešta anksčiau, šio incidento nagrinėjimui vadovauja teisėja Marta Yanez.

„Nemanau, kad esame vienintelė šeima, sulaukusi panašios informacijos. Manau, kad ją gavo ir daugelis kitų. Teisėja M. Yanez turės tai išsiaiškinti“, – pridūrė dingusiojo sesuo.

„Visi įtariame, kad nuo mūsų kažkas slepiama. Ypač daug prie kankinančios situacijos sukūrimo prisidėjo Jūrų laivynas“, – sakė J. Medina.

Komentuodamas minėtus tvirtinimus, Gynybos ministerijos atstovas patikino, kad visa moters papasakota istorija yra pramanyta.

DELFI primena, kad dingusio Argentinos povandeninio laivo įgula savo paskutiniame raporte pranešė apie gaisrą, kilusį į vidų prasiskverbus jūros vandeniui ir sukėlus elektros sistemos trumpąjį jungimą, pirmadienį paskelbė viena televizija.

Ryšys su povandeniniu laivu „ARA San Juan“ ir jo 44 narių įgula paskutinį kartą buvo užmegztas lapkričio 15-ąją. Jo paieškose Atlanto vandenyno pietinėje dalyje dalyvauja 15 šalių.

Dyzelinis-elektrinis povandeninis laivas praneše, kad jūros vandens į vidų pateko per vėdinimo sistemą ir kad jis sukėlė akumuliatorių trumpąjį jungimą bei gaisrą. Ši informacija buvo pateikta žinutės, paskelbtos televizijos A24, tekste. „San Juan“ paieškos vyksta 35 spinduliu nuo vėliausios žinomos laivo buvimo vietos, maždaug už 400 km nuo Argentinos krantų. Manoma, kad laivas nuskendo dėl viduje įvykusio sprogimo.

„Deja, iki šiol neradome ir neaptikome povandeninio laivo „San Juan“, – lapkričio 27 d. Buenos Airėse sakė karinių jūrų pajėgų atstovas Enrique Balbi.

Kalbėdamasis su žurnalistais jis patvirtino, kad „San Juan“ kapitonas informavo, jog laivui plaukiant akumuliatorių krovimo režimu vandens pateko per šnorkelį – įrenginį, kuriuo oras patenka į negiliai pasinėrusį laivą. Pasak E. Balbi, vanduo vėdinimo sistema nutekėjo į laivo pirmagalį ir apipylė ant akumuliatorių jungčių – tuomet „įvyko trumpasis jungimas ir prasidėjo gaisras arba pasklido dūmai be liepsnos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)