Mianmare dirbantys reporteriai 31 metų Wa Lone'as ir 27 metų Kyawas Soe Oo dingo antradienio vakarą, kiek anksčiau pranešė ši naujienų agentūra.

Abu žurnalistai buvo areštuoti dėl Oficialių paslapčių akto pažeidimo. Jie kaltinami ketinimu „išsiųsti užsienio agentūroms svarbių saugumo dokumentų apie saugumo pajėgas Rachinų valstijoje“.

Rachinų valstija tarptautinės bendruomenės dėmesio centre atsidūrė rugpjūtį prasidėjusios negailestingos Mianmaro karinės operacijos prieš musulmonų rohinjų mažumą. Dėl šios kampanijos maždaug 620 tūkst. pilietybės neturinčių rohinjų buvo priversti palikti šalį ir prisiglaudė kaimyninio Bangladešo pabėgėlių stovyklose.

Vienoje paviešintoje nuotraukoje matomi antrankiais surakinti reporteriai, o prieš juos – paskleisti dokumentai.

„Skubiai ieškome daugiau informacijos apie jų arešto aplinkybes ir dabartinę jų situaciją“, – nurodė „Reuters“ pasaulinės komunikacijos vadovė Abbe Serphos.

Prieš prisidėdamas prie „Reuters“ komandos, Wa Lone'as dirbo angliškame laikraštyje „The Myanmar Times“. Kyawas Soe Oo dirbo „Reuters“ naujienų agentūroje nuo rugsėjo.

Mianmaro vyriausybės pranešime sakoma, kad teisėsauga imsis veiksmų ir prieš du policininkus, kurie neseniai sugrįžo iš tarnybos šiaurinėje Rachinų valstijoje.

Nuo Nobelio taikos premijos laureatės Aung San Suu Kyi atėjimo į valdžią 2016-aisiais, žiniasklaidos gynėjai siekia atkreipti dėmesį į nedidelę saviraiškos laisvės pažangą šalyje. Palyginus su laikais, kai Mianmarui vadovavo ankstesnė kariuomenės remiama administracija, šalyje padaugėjo bylų dėl šmeižto internete.

Spalį šalies sostinėje Neipide buvo sulaikyta grupė žurnalistų iš Mianmaro, Malaizijos ir Singapūro, taip pat ir jų vairuotojas. Už tai, kad leido bepilotę skraidyklę virš parlamento pastato jie buvo įkalinti dviem mėnesiams; be to, vėliau jiems bus pateikta daugiau kaltinimų.

Į daugybę Mianmaro vietų, taip pat ir didžiąją dalį Rachinų valstijos teritorijos, žurnalistai netgi nėra įleidžiami.