R. T. Erdoganas Stambule pradėjo neeilinį pagrindinės islamiškų šalių organizacijos viršūnių susitikimą, kuriuo siekiama sutelkti musulmonų lyderius koordinuotam atsakui į JAV sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

57 šalis vienijančios Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) viršūnių susitikimas, kaip ir buvo tikimasi, pateikė kol kas griežčiausią vieningą islamo pasaulio atsaką į šį Vašingtono žingsnį.

OIC viršūnių susitikimo Stambule dalyviai paragino tarptautinę bendruomenę pripažinti Rytų Jeruzalę palestiniečių sostine.

OIC pranešė paskelbusi „Rytų Jeruzalę Palestinos valstybės sostine“ ir paraginusi „visas šalis pripažinti Palestinos valstybę ir Rytų Jeruzalę laikyti okupuota jos sostine“, sakoma susitikimo baigiamajame pareiškime.

Jie pripažino D. Trumpo sprendimą dėl Jeruzalės „niekiniu ir teisiškai negaliojančiu“, skatinančiu „ekstremizmą bei terorizmą“ ir „tikslingai kenkiančiu taikos pastangoms“.

OIC viršūnių susitikimas laiko šį D. Trumpo žingsnį „pranešimu apie JAV administracijos atsisakymą taikos rėmėjos vaidmens“ Artimuosiuose Rytuose, sakoma pareiškime.

Vašingtono sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine yra „padrąsinimas Izraeliui tęsti savo kolonistinę, gyvenviečių statybos, apartheido ir etninio valymo“ politiką, priduriama jame.

OIC priklauso 57 valstybės, tačiau spręsti nesutarimus musulmonų politinėje bendruomenėje, kuriai priklauso tokios aršios priešininkės kaip sunitiška Saudo Arabija ir šiitiškas Iranas, dažnai būna nelengva.

Įsiutino M. Abbasą

M. Abbasas perspėjo, kad dėl tokio Donaldo Trumpo sprendimo Jungtinės Valstijos prarado savo, kaip Izraelio ir palestiniečių taikos proceso tarpininko, vaidmenį.

R. T. Erdoganas, laikantis save palestiniečių reikalo gynėju, pavadino Izraelį valstybe, apibrėžiama „okupacija ir teroru“.

„Šiuo sprendimu Izraelis buvo apdovanotas už visą teroristinę veiklą, kurią vykdė. Šį apdovanojimą skyrė Trumpas“, – sakė jis.

„Kviečiu šalis, kurios vertina tarptautinę teisę ir sąžiningumą, pripažinti okupuotą Jeruzalę Palestinos sostine“, – sakė R. T. Erdoganas. Jis pridūrė, kad islamo šalys „niekada neatsisakys“ šio reikalavimo.

„Vašingtonui nebėra vaidmens“

M. Abbasas perspėjo, kad taikos ir stabilumo Artimuosiuose Rytuose gali ir nebūti, kol Jeruzalė nebus pripažinta palestiniečių valstybės sostine.

„Jeruzalė yra ir visuomet bus palestiniečių valstybės sostinė... Be to nebus taikos, nebus stabilumo“, – susitikimo dalyviams pasakė M. Abbasas.

D. Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine jis pavadino „dovana sionistų judėjimui“, tarsi jis „dovanotų kokį nors Amerikos miestą“, ir pridūrė, kad Vašingtonui nebėra jokio vaidmens Artimųjų Rytų taikos procese.

„Nuo šiol nepriimame jokio Jungtinių Valstijų vaidmens šiame politiniame procese. Nes jos absoliučiai šališkos Izraelio naudai“, – sakė jis.

R. T. Erdoganas, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja OIC, tikisi suvienyti dažnai nesutariančius musulmonų lyderius griežtam baigiamajam pareiškimui dėl minimo D. Trumpo sprendimo.

Jo diplomatijos vadovas trečiadienį ryte užsiminė, kad Ankara spaus OIC valstybes reaguojant pripažinti Rytų Jeruzalę būsimos palestiniečių valstybės sostine.

„Šiuo JAV žingsniu įteisinama okupacija“ palestiniečių teritorijose, per OIC užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė turkų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Mes niekada netylėsime“, – sakė jis ir paragino valstybes pripažinti Palestiną remiantis jos 1967 metų sienomis, su sostine Rytų Jeruzale.

Saudo Arabija ignoruoja?

Tačiau suvienyti musulmonų politinę bendruomenę, kuriai priklauso nesutaikomos priešininkės sunitiška Saudo Arabija ir šiitiškas Iranas, toli gražu nebus lengva užduotis, jau nekalbant apie kokių nors konkrečių priemonių, dėl kurių būtų sutarusios visos 57 OIC valstybės, paskelbimą.

Aaronas Steinas iš strateginių studijų centro „Atlantic Council“ Rafiko Hariri centro Artimiesiems Rytams naujienų agentūrai AFP sakė manantis, kad musulmonų lyderiai paprasčiausiai „paskelbs įprastą pasmerkimą“.

Keli svarbūs žaidėjai, tokie kaip Egiptas, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), tikriausiai nenorės rizikuoti svarbiais savo santykiais su JAV dėl Vašingtonui priešiško OIC pareiškimo.

Tarp susitikime dalyvaujančių valstybių vadovų yra Irano prezidentas Hassanas Rouhani, Jordanijos karalius Abdullah II ir Libano prezidentas Michelis Aounas, Kataro ir Kuveito emyrai.

Taip pat dalyvauja Sudano prezidentas Omaras al Bashiras, nors jo Tarptautinis Baudžiamasis Teismas ieško dėl genocido ir karo nusikaltimų.

Tačiau Saudo Arabijai, kuri labai svarbi baigiamojo pareiškimo svoriui, atstovauja tik Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas.

Arabų šalys kol kas smerkė Izraelį, bet konkrečių priemonių nepaskelbė.

Jeruzalės statusas turbūt yra opiausias Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimas.

Izraelis visą miestą laiko savo nedaloma sostine, o palestiniečiai jo rytinio sektoriaus nori kaip savo būsimos valstybės sostinės.

D. Trumpo praėjusios savaitės pareiškimas dėl Jeruzalės išprovokavo pasipiktinimą musulmonų ir arabų pasaulyje, kur dešimtys tūkstančių žmonių buvo išėję į gatves pasmerkti žydų valstybės ir pademonstruoti solidarumo su palestiniečiais.

Minimas D. Trumpo sprendimas taip pat išprovokavo protestus palestiniečių teritorijose. Jose per susirėmimus arba Izraelio aviacijos smūgius, suduotus reaguojant į raketų leidimą iš Gazos Ruožo, žuvo keturi palestiniečiai, dar šimtai žmonių buvo sužeisti.