Didžiausias pasaulio dėmesys, žinoma, nukreiptas į Šiaurės Korėjos keliamą branduolinę grėsmę, tačiau nedera pamiršti ir ne mažiau kaip 130 tūkst. šios šalies gyventojų, dėl ypač abejotinų prasižengimų, tokių kaip paskalų apie tėvynę skleidimas, kaip įtariama, uždarytų kalėjimų tipo stovyklose.

Tarptautinės advokatų asociacijos karo nusikaltimų tyrimo komiteto antradienį (gruodžio 12 d.) pateiktoje ataskaitoje galima rasti išsamius ypač žiauraus elgesio ir nežmoniškų sąlygų aprašus, verčiančius eilinį kartą pasibaisėti viena iš didžiausiomis represijomis garsėjančių valdymo formų – Kim Jong Uno režimu.

JAV įmonės „DigitalGlobe“ palydovas užfiksavo Šinidžu mieste įkurtos trečiuoju numeriu pažymėtos koncentracijos stovyklos vaizdą. Kaip rašoma svetainėje nbcnews.com, tai viena iš Šiaurės Korėjoje veikiančių vadinamųjų piliečių perauklėjimo stovyklų.

„Yra pakankamas pagrindas tvirtinti, kad nusikaltėliai, pradedant Kim Jong Unu ir baigiant žemesnio rango kalėjimų prižiūrėtojais, vykdė ir tebevykdo nusikaltimus žmoniškumui Šiaurės Korėjoje veikiančiose politinių kalinių stovyklose“, – teigiama ataskaitoje.

Thomasas Buergenthalis – Aušvicą išgyvenęs komitete dirbantis garsus teisėjas – patikino dienraštį „The Washington Post“, kad sąlygos Šiaurės Korėjos gulaguose yra tokios pat, o gal net baisesnės nei nacių koncentracijos stovyklose, kurias prisimena iš vaikystės.

Pabėgėliai iš Šiaurės Korėjos nupasakojo komitetui keletą konkrečių jų pačių akimis regėtų žiaurumo atvejų.

Kalinių kūdikio sušėrimas sarginiams šunims, išbadėjusių kalinių egzekucijos už mėginimą pasikasti valgomų augalų, įvairios ypač žiaurios priemonės, kuriomis siekiama sukelti abortą, tokios kaip variklinės alyvos sušvirkštimas į moters gimdą, yra keletas pabėgėlių paminėtų žvėriško elgesio pavyzdžių.

Komitetas nustatė, kad per beveik 70 metų trunkantį Kimų dinastijos viešpatavimą šalies gulaguose jau mirė šimtai tūkstančių be jokios objektyvios priežasties įkalintų asmenų.

Buvo paminėti ir įprastiniais virstantys krikščionių kankinimai, kuriuos vykdantiems pareigūnams įsakoma „panaikinti [krikščioniškąjį] reakcionieriškąjį pradą“. Egzekucijomis, anot liudininkų, siekiama įbauginti likusius kalinius, priversti juos paklusti. Tūkstančiai žmonių stovyklose tyčia iki mirtino išsekimo alinami badu.

Tarptautinės advokatų asociacijos ataskaitą, anot jos rengėjų, reikėtų laikyti neoficialia 2014 metais Jungtinių Tautų inicijuoto įrodymų rinkimo tąsa. Prieš trejetą metų atliktas tyrimas leido tvirtinti, kad Šiaurės Korėjoje vykdomas žiaurumas neįtikėtinai primena nacių nusikaltimus.

Tąsyk buvo rekomenduota suteikti Tarptautiniam baudžiamajam teismui arba kuriai nors kitai tarptautiniu mastu veikiančiai institucijai galių ištirti Kim Jong Uno ir kitų režimui tarnaujančių pareigūnų vykdomus nusikaltimus.

Diktatorius, kaip tvirtinama ataskaitoje, turi būti apkaltintas žudymu, naikinimu, pavergimu, gyventojų deportavimu arba prievartiniu perkėlimu, įkalinimu, kankinimu, seksualine prievarta, persekiojimu, priverstiniu žmonių dingimu ir kitais žiauriais poelgiais, kitaip sakant, visais, išskyrus vieną, nusikaltimais žmogiškumui.