Respublikonų partija, atstovaujanti pokario Prancūzijos politikoje vyraujančiai konservatyviajai srovei, savo vairą patikėjo Laurent'ui Wauquiezui. Tikimasi, kad šis politikas padės partijai atsitiesti po jai katastrofiškai nesėkmingų metų.

42 metų L. Wauquiezas sekmadienį vykusiuose partijos lyderio rinkimuose, kaip buvo prognozuota, nesunkiai įveikė du savo varžovus, surinkęs 74,6 proc. balsų.

„Šis vakaras dešiniesiems yra naujos eros pradžia“, – sakė politikas, kai buvo paskelbti balsavimo rezultatai.

„Mes viską atrasime iš naujo, viską rekonstruosime, – aiškino jis. – Siunčiame nedviprasmišką žinią. Taip, galime pasakyti, kad dešinysis sparnas sugrįžo.“

L. Wauquiezo iškilimas yra naujausias posūkis Prancūzijos politinio žemėlapio perbraižymo procese, paskatintame E. Macrono ir jo naujos centristinės partijos „Respublika, pirmyn!“ pergalės rinkimuose.

L. Wauquiezas laikosi griežtos pozicijos prancūzų identiteto, saugumo ir imigracijos klausimais, artimos kraštutinių dešiniųjų stovyklai. Dėl šios priežasties ultradešinysis Nacionalinis frontas (FN) ir jo lyderė Marine Le Pen praėjusį mėnesį pasiūlė L. Wauquiezui sudaryti aljansą.

„Jis turėjo progą padaryti galą dešiniajam sparnui, neginančiam Prancūzijos žmonių. Jis nusigręžė nuo mūsų ištiestos rankos. Tai gėdinga“, – sekmadienį sakė FN vicepirmininkas Nicolas Bay.

Buvęs meras, parlamentaras ir ministras L. Wauquiez, vadovaujantis Overnė-Rona-Alpių administracinio regiono Prancūzijos pietryčiuose tarybai, taip pat žadėjo griežtai kovoti su „viešųjų lėšų švaistymu“.

Eksprezidento Nicolas Sarkozy įpėdinio rinkimuose sekmadienį galėjo balsuoti apie 230 tūkst. Respublikonų partijos narių.

„Tikri dešinieji“

Respublikonams, kurie kartu su socialistais yra dvi tradicinės valdžios partijos Prancūzijoje, šių metų pradžioje buvo prognozuojama pergalė prezidento ir parlamento rinkimuose. Tačiau visas kortas jiems sumaišė staigus E. Macrono iškilimas.

39 metų E. Macronas balandį ir gegužę vykusiuose prezidento rinkimuose dalyvavo kaip nepriklausomas kandidatas. Kelią į pergalę jam atvėrė didžiulio masto skandalas dėl fiktyvių darbų, kurio epicentre atsidūrė Respublikonų partijos kandidatas, buvęs premjeras Francois Fillonas.

E. Macronas taip pat sėkmingai pasinaudojo valdžia nusivylusių rinkėjų troškimu politinėje arenoje matyti naujus veidus. Jam tai buvo galimybė imtis reformuoti šalies politinį gyvenimą ir pasiūlyti naują centristinę alternatyvą – savo partiją „Respublika, pirmyn!“ Šios politinės jėgos atsiradimas paskatino kairiųjų ir dešiniųjų stovyklas laikytis labiau kraštutinei dešinei ir kraštutinei kairei būdingo kurso.

L. Wauquiezo pergalė leidžia tikėtis, kad jo pranašystė dėl naujos dešiniųjų eros didžia dalimi išsipildys, Respublikonų partijai pakeitus savo politinį pozicionavimą. Tuo tarpu socialistai liks nustelbti naujos kraštutinių kairiųjų partijos „Nepalaužtoji Prancūzija“.

Respublikonai tebėra didžiausia opozicinė partija parlamente su 100 įstatymų leidėjų. Tačiau jie yra pasidaliję į dvi grupes: viena remia E. Macrono į verslą orientuotą, proeuropinę darbotvarkę, o kitą sudaro uolūs L. Wauquiezo šalininkai.

„Flirtuodami su Nacionaliniu frontu galiausiai suteiksime kraštutinių dešiniųjų stovyklai valdžią“, – sakė iš partijos išstojęs buvęs respublikonų įstatymų leidėjas Franckas Riesteris.

L. Wauquiezas gimė rytiniame Liono mieste į pirmą kartą į parlamentą buvo išrinktas būdamas 29 metų. 2007–2012 metais prezidento pareigas einant N. Sarkozy, jis užėmė kelis postus vyriausybėje.

L. Wauquiezas žada sutelkti partiją, tačiau mano, jog dabar svarbiausia yra paversti respublikonus „tikrais dešiniaisiais“ imigracijos, saugumo ir suvereniteto klausimais.