Kelios dienos po to, kai JAV pripažino Jeruzalę Izraelio sostine, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad kovos su prieštaringai vertinamu JAV sprendimu ir pavadino Izraelį vaikus žudančia „teroristine valstybe“.

Po kelių valandų Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu per oficialų vizitą Paryžiuje atsikirto ir pavadino R. T. Erdoganą lyderiu, kuris bombarduoja kurdų kaimų gyventojus ir remia teroristus.

Pastaraisiais metais abi šalys normalizavo savo santykius, bet Turkijai pasipiktinus JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimu pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, sekmadienį kilo minimas vaidas.

D. Trumpo sprendimas keturias dienas provokavo protestus musulmoniškose šalyse.

Palestina yra nekalta auka ... Kalbant apie Izraelį, tai – teroristinė valstybė, taip, teroristinė!“ – pareiškė R. T. Erdoganas, sakydamas kalbą šalies centriniame regione esančiame Sivaso mieste.

„Mes nepaliksime Jeruzalės vaikus žudančios valstybės malonei“, – pridūrė jis.

Palestiniečiai nori, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine. Šio miesto statusą R. T. Erdoganas anksčiau vadino „raudona linija“ musulmonams. D. Trumpo deklaraciją jis pavadino niekine.

B. Netanyahu vėliau sekmadienį bendroje su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu spaudos konferencijoje atsikirto R. T. Erdoganui.

„Aš nepratęs, kad man moralus sakytų lyderis, savo gimtojoje Turkijoje bombarduojantis kurdų kaimų gyventojus, kalinantis žurnalistus, padedantis Iranui apeiti tarptautines sankcijas ir padedantis teroristams, taip pat ir Gazoje, žudyti nekaltus žmones, – pasakė jis. – Jis nėra žmogus, galinti mums pamokslauti.“

Izraelio premjero komentarus iškart pasmerkė R. T. Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas.

„Užuot puldinėjusi mūsų šalį ir mūsų lyderį, Izraelio valdžia geriau nutrauktų palestiniečių teritorijų okupaciją“, - sakė jis.

R. T. Erdoganas, pasinaudodamas savo, kaip Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC) dabartinio vadovo, padėtimi, trečiadienį šaukia šios musulmoniškų valstybių organizacijos viršūnių susitikimą.

„Mes parodysime, kad šios priemonės taikymas nebus toks lengvas“, – sekmadienį pridūrė jis, turėdamas omenyje JAV sprendimą dėl Jeruzalės.

Sakydamas kalbą R. T. Erdoganas laikė nuotrauką, kurioje, pasak jo, matyti Izraelio karių nutempiamas 14-metis palestiniečių berniukas iš Hebrono okupuotame Vakarų Krante.

Pernai Turkija ir Izraelis užbaigė ginčą dėl izraeliečių 2010 metais surengto reido turkų laive, mėginusiame prasiveržti į blokuojamą Gazos Ruožą. Per tą incidentą žuvo 10 turkų aktyvistų.

Pastaruoju metu abi šalys plėtė bendradarbiavimą, ypač energetikos sektoriuje, bet R. T. Erdoganas, laikantis save palestiniečių reikalo gynėju, ir toliau dažnai kritikuoja Izraelio politiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)