Tuo tarpu palestiniečių administracijos aukšto rango pareigūnas vėlai ketvirtadienį pareiškė, kad JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, šį mėnesį planuojantis apsilankyti Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, po tokio Amerikos politikos pasikeitimo „nėra laukiamas Palestinoje“.

Baltieji rūmai savo ruožtu nurodė, kad numatyto M. Pence'o ir palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso susitikimo atšaukimas „duotų priešingų rezultatų“.

Ketvirtadienį buvo kilę pavienių susirėmimų tarp palestiniečių ir Izraelio pajėgų, Izraeliui okupuotame Vakarų krante papildomai dislokavus šimtus karių.

D. Trumpo pranešimas apie naują JAV poziciją dėl Jeruzalės išprovokavo beveik visuotinę nepalankią diplomatinę reakciją, bet Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu negailėjo pagyrų JAV prezidentui ir sakė, kad jo vardas bus siejamas su ilga Jeruzalės istorija. Premjeras paragino kitas šalis pasekti JAV pavyzdžiu.

Gazos Ruožą valdančio palestiniečių judėjimo „Hamas“ lyderis Ismailas Haniya (Ismailas Hanija), sakydamas kalbą Gazoje, paragino surengti naują intifadą – sukilimą. Po kelių valandų iš Gazos Ruožo buvo paleisti keli sviediniai, pranešė Izraelio kariškiai.

Vienas sviedinys nukrito Izraelio teritorijoje ir armija bei oro pajėgos atsakydamos atakavo „du teroristų postus“ Gazoje.

Vakarų Kranto miestuose ir Gazoje vyko demonstracijos. Gazoje penkis palestiniečius sužeidė izraeliečių ugnis, pranešė vietos pareigūnai.

Izraelio pajėgos prie įvažiavimo į Ramalą patikrinimo posto paskleidė ašarines dujas, o palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis pranešė apie 22 žmones, kuriuos Vakarų Krante sužeidė kovinės ar guminės kulkos.

Per Izraelio kariškių ir palestiniečių susirėmimus sužeisti 25 protestuotojai

Ketvirtadienį per Izraelio kariškių ir palestiniečių demonstrantų susirėmimus Vakarų Krante ir Jeruzalėje sužeisti 25 protestuotojai. Tai pranešė Egipto naujienų portalas „Youm7“.

Gautomis žiniomis, palestiniečiai protestuoja prieš JAV sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Vaikydami demonstrantus, Izraelio kariškiai naudojo gumines kulkas ir ašarines dujas.

Pasak arabų televizijos kanalo „Sky News Arabia“, susirėmimai vyksta keliuose miestuose, tarp jų - Ramaloje, Hebrone ir Betliejuje.

Televizijos reportažuose matyti, kad palestiniečiai mėtė akmenis į Izraelio pareigūnus, o šie periodiškai šaudė į jų pusę.

Palestiniečių valdžia Vakarų Krante paskelbė ketvirtadienį visuotinio streiko diena, protestuodama prieš trečiadienį paviešintą JAV prezidento D. Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

„Aš priėmiau sprendimą, kad atėjo metas oficialiai pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine“, - sakė jis Baltuosiuose rūmuose.

Pasaulio lyderiai kritikuoja šį D. Trumpo sprendimą.

Jordanijoje protestuotojai degino D. Trumpo nuotraukas

Ketvirtadienį per protestus, vykusius prie JAV ambasados Jordanijos sostinėje Amane, demonstrantai degino JAV vėliavas ir šalies prezidento D. Trumpo nuotraukas. Taip jie pasmerkė D. Trumpo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

Mitinge dalyvavo tūkstančiai žmonių, jie skandavo prieš D. Trumpą ir Izraelį nukreiptus šūkius bei mojavo Jordanijos bei Palestinos vėliavomis.

Be kita ko, demonstrantai ragino Jordanijos valdžią uždaryti JAV ambasadą šalyje ir išsiųsti Vašingtono ambasadorių.

„Jokių JAV ambasadų Jordanijos teritorijoje!“ - skandavo jie, teigdami, kad JAV yra pasaulinio „terorizmo šaltinis“.

Protestuotojai taip pat šaukė: „Mirtis Izraeliui!“.

Panašūs protestai vyko universitetuose visoje Jordanijoje. Studentai smerkė D. Trumpo žingsnį ir ragino boikotuoti Jungtines Valstijas.

Be kita ko, jie ragino Jordaniją - artimą JAV sąjungininkę - nutraukti 1994 metų taikos sutartį su Izraeliu.

Jordanijos vyriausybė savo ruožtu pasmerkė D. Trumpo sprendimą, įspėdama, kad Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine – tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų (JT) chartijos pažeidimas.

Jordanija – šventų musulmoniškų Jeruzalės vietų saugotoja – pabrėžė, kad dėl ginčijamo miesto statuso privalo būti sprendžiama derybų keliu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)