Šis pokalbis įvyks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) valstybių narių užsienio reikalų ministrų susitikimo Vienoje kuluaruose.

„Suprantama, kad atsižvelgiant į situaciją, neįmanoma neaptarti to, kas vyksta Korėjos pusiasalyje“, – antradienį žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

„Mes visgi viliamės, kad šis kontaktas padės geriau suprasti mūsų logiką, kad provokacinio pobūdžio veiksmai, eskaluojantys įtampą Korėjos pusiasalyje, yra nesavalaikiai ir neproduktyvūs“, – pažymėjo jis.

Pasak viceministro, „alternatyvos politiniam sprendiniui ir diplomatiniam kursui praktiškai negali būti“.

S. Riabkovas pridūrė, kad „mes turbūt jau dešimtis kartų buvome atsidūrę situacijoje, kai „veiksmo-atoveiksmio“ logika demonstravo savo netvarumą ir tik skatino įtampos augimą bei apskritai darė poveikį netgi ne regioniniam, o pasaulio saugumui pačiu blogiausiu būdu.“

Viceministras pažymėjo, kad S. Lavrovo ir R. Tillersono susitikimo darbotvarkėje bus ir Ukrainos tema.

„Žinoma, savaime suprantama, kad tai (Ukraina) yra vienas pagrindinių klausimų, tradiciškai svarstomų ESBO formatu“, – sakė S. Riabkovas, atsakydamas į klausimą, ar derybose bus svarstoma krizė Ukrainoje.

„ESBO formatas – būtent ta aikštelė, kur Ukrainos tema skamba turbūt dažniausiai ir intensyviausiai, turint galvoje ir tą vaidmenį, kurį Donbase atlieka šios organizacijos speciali stebėjimo misija. Dėl šios priežasties tiesiog nesigaus neaptarti Ukrainos“, – sakė viceministras.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos oficiali atstovė Marija Zacharova savo ruožtu pareiškė, kad S. Lavrovas ketvirtadienį Vienoje įvyksiančiame susitikime su R. Tillersonu ketina aptarti situaciją dėl Rusijos žiniasklaidos priemonių.

„Rytoj per Vienoje numatytas Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono derybas reikiama informacija bus pateikta Amerikai“, – sakė ji trečiadienį.

M. Zacharova pabrėžė, jog kalbėti apie tai, kad Amerika neturi reikiamos informacijos, „jau nesigaus“.

Kiek anksčiau Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas nurodė, kad per R. Tillersono ir S. Lavrovo derybas Vienoje bus aptarti įvairūs tarptautiniai klausimai, įskaitant Siriją, Ukrainą ir Šiaurės Korėją.