Šie mikrobangų ginklai, žinomi kaip CHAMP, yra įmontuoti į sparnuotąsias raketas, kurias paleidžia bombonešiai B-52. Šios raketos, galinčios įveikti 700 mylių, žemame aukštyje gali įskristi į priešo oro erdvę ir paskleisti aštrius mikrobangų energijos impulsus, kurie sutrikdo elektronines sistemas.

„Šie didelio galingumo mikrobangų signalai labai efektyviai sutrikdo ir galimai sunaikina elektronikos grandines“, - per išskirtinį interviu „NBC News“ sakė Mary Lou Robinson, vadovaujanti ginklų kūrimui Karinių oro pajėgų tyrimų laboratorijai Albukerkėje.

Šalininkai teigia, kad šie ginklai galėtų užkirsti kelią Šiaurės Korėjos raketoms, jei smogtų valdymo centrams ant žemės ar pačių raketų schemoms. Šiuo metu šie ginklai nėra naudojami.

„Pagalvokite, kas nutinka, kai įdedate į mikrobangų krosnelę daiktą, turintį metalo, - sakė senatorius Martinas Heinrichas. – Žinote, kaip blogai tai gali baigtis? Dabar įsivaizduokite, kad tokios mikrobangos nukreipiamos į kažkieno elektroniką“.

Karinės oro pajėgos ir kitos agentūros jau du dešimtmečius siekia panaudoti mikrobangas ginklams. Karo zonose buvo naudojami įvairiausi prietaisai, spinduliuojantys mikrobangas: Afganistane ir Irake jomis būdavo neutralizuojami savadarbiai sprogstamieji įtaisai ir mažos skraidyklės.

Tačiau tam, kad galingos mikrobangos virstų strateginiu ginklu, reikėjo sumažinti šias bangas skleidžiančio prietaiso dydį ir svorį, o tada pritaikyti jam borto energijos šaltinį, kurio pakaktų mikrobangų impulsams reguliuoti.

Į atsargą išėjęs generolas Davidas Deptula teigė manantis, kad Jungtinės Valstijos galingomis mikrobangomis galėtų nukenksminti balistinę raketą Šiaurės Korėjos paleidimo aikštelėje ir kad mikrobangų ginklai Šiaurės Korėjos atveju turėtų daug privalumų.

M. L. Robinson sakė, kad norint nukenksminti raketą ar paleidimo prietaiso elektroniką, CHAMP turėtų „arti“ priskristi prie taikinio. Kiek arti, yra įslaptinta, tačiau kalbama ne apie „dešimtis pėdų“, pažymėjo M. L. Robinson.

D. Deptula pridūrė, kad mikrobangų pranašumas prieš sprogmenis susijęs su jų padariniais – destrukcija, kurią jos sukelia, nėra matoma.