Tarptautinė bendruomenė ir ankstesnės JAV administracijos laikėsi konsensuso, kad Jeruzalės likimas turi būti nuspręstas per Izraelio ir palestiniečių derybas.

Palestiniečiai siekia, kad jų būsimos valstybės sostine taptų Rytų Jeruzalė, aneksuota Izraelio 1967 metais. Kitaip negu ankstesnės Izraelio vyriausybės, dabartinis kabinetas galimybę padalyti miestą atmeta.

Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas paskelbė, kad D. Trumpas vėliau trečiadienį pripažins Jeruzalę Izraelio sostine ir užbaigs dešimtmečius Amerikos vykdytą atsargią politiką, nepaisydamas rūsčių perspėjimų, kad gali būti padaryta istorinė klaida ir pakurstytas smurtas Artimuosiuose Rytuose.

Palestiniečių pareigūnas Hananas Ashrawi perspėjo, kad pasikeitusi Jungtinių Valstijų pozicija reikštų pavojingą „žaidimo taisyklių pakeitimą“.

D. Trumpas yra pažadėjęs užtikrinti Artimųjų Rytų taikos susitarimą, bet H. Ashrawi perspėjo, kad „nėra jokio varianto, kaip galėtų vykti derybos su amerikiečiais“.

H. Ashrawi sakė, kad palestiniečių vadovybė artimiausiu laiku surengs konsultacijas ir nutars dėl tolesnių veiksmų.

JT pasiuntinys: dėl būsimo Jeruzalės statuso turi būti deramasi

Dėl būsimo Jeruzalės statuso turi susiderėti Izraelis ir palestiniečiai, trečiadienį sakė Jungtinių Tautų pasiuntinys Artimųjų Rytų taikos procesui, kuris taip pat perspėjo dėl bet kokių veiksmų, susijusių su šiuo ginčijamu miestu, atgarsių.

„(JT) generalinis sekretorius šiuo klausimu yra kalbėjęs daug kartų ... ir yra pasakęs, kad visi turime būti labai atsargūs dėl veiksmų, kurių imamės, dėl šių veiksmų atgarsių“, – vienoje konferencijoje sakė Nikolajus Mladenovas.

Jis kalbėjo prieš JAV prezidento Donaldo Trumpo planuojamą Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine.

„Jeruzalės ateitis yra dalykas, dėl kurio turi būti suderėta su Izraeliu, su palestiniečiais, tiesiogiai sėdint šalia, derybose“, – sakė N. Mladenovas.

Popiežius Pranciškus ragina Jeruzalėje išsaugoti status quo

Trečiadienį, likus kelioms valandoms iki numatyto JAV prezidento D. Trumpo pareiškimo, kuriame, pasak pareigūnų, jis turėtų pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, popiežius Pranciškus gynė esamą padėtį šiame ginčijamame mieste.

„Negaliu nutildyti gilaus susirūpinimo dėl pastarųjų dienų situacijos. Tuo pat metu kreipiuosi į visus, prašydamas gerbti status quo mieste, laikantis atitinkamų Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijų“, - teigė popiežius.

Šiuos komentarus Šventasis Tėvas išsakė praėjus dienai po to, kai telefonu pasikalbėjo su Palestinos prezidentu Mahmudu Abbasu, pranešė Vatikanas.

„Jeruzalė - unikalus miestas. Jis šventas žydams, krikščioniams ir musulmonams“, - sakė pontifikas ir pridūrė, kad jame yra vietų, kurias šventomis laiko trijų pagrindinių monoteistinių tikėjimų atstovai.

Pasak popiežiaus, Jeruzalė turi „ypatingą pašaukimą taikai“.

„Prašau Dievą, kad tokia (miesto) tapatybė būtų išsaugota ir sustiprinta, vardan Šventosios Žemės, Artimųjų Rytų ir viso pasaulio, ir kad nugalėtų išmintis ir atsargumas“, - kalbėjo popiežius Pranciškus.

Pontifikas pridūrė, kad išlaikyti padėtį tokią, kokia ji yra dabar, svarbu, „siekiant, kad į ir taip nepastovų pasaulį, krečiamą tiek daug žiaurių konfliktų, nebūtų įnešta dar daugiau įtampos“.

B. Johnsonas: Didžioji Britanija nerimauja dėl JAV planų

Didžioji Britanija yra susirūpinusi dėl JAV prezidento D. Trumpo planų pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine, trečiadienį sakė šalies užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas.

„Tokius pranešimus vertiname su rūpesčiu, nes manome, kad akivaizdu, jog Jeruzalė turi įeiti į galutinį izraeliečių ir palestiniečių susitarimą - derybų keliu pasiektą susitarimą“, - atvykęs į Briuselyje vykstantį NATO susitikimą sakė B. Johnsonas.

Didžiosios Britanijos diplomatijos vadovas savo šalies susirūpinimą pareiškė netrukus po to, kai ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini griežtai sukritikavo tokius JAV planus. Ji antradienį įspėjo JAV nesiimti jokių veiksmų, kurie galėtų pakenkti taikos procesui.

Sukeldamas dar daugiau diskusijų ir ginčų, D. Trumpas taip pat ketina nurodyti pareigūnams pradėti rengtis JAV ambasados perkėlimui iš Tel Avivo į Jeruzalę.

B. Johnsonas, savo ruožtu, užtikrino, kad Jungtinė Karalystė (JK) planų perkelti savo ambasadą Izraelyje neturi.

Vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas sakė, jog D. Trumpas iš Baltųjų rūmų trečiadienį 13 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku pripažins Jeruzalę Izraelio sostine ir užbaigs dešimtmečius Amerikos vykdytą atsargią politiką, nepaisydamas sąjungininkų regione ir visame pasaulyje perspėjimų, kad gali būti padaryta istorinė klaida ir pakurstytas smurtas Artimuosiuose Rytuose.

Ambasados perkėlimas ir Jeruzalės pripažinimas Izraelio sostine būtų didžiulis JAV politikos pasikeitimas, prieštaraujantis tarptautiniam konsensusui.

Izraelis Rytų Jeruzalę ir Vakarų Krantą okupavo per 1967 metų karą. Vėliau izraeliečiai aneksavo Rytų Jeruzalę, bet tarptautinė bendrija šios aneksijos niekada nepripažino.

Jeruzalės statusas yra vienas opiausių Izraelio ir palestiniečių konflikto klausimų. Izraelis visą miestą laiko savo nedaloma sostine, o palestiniečiai Rytų Jeruzalės nori kaip savo būsimos valstybės sostinės.

JAV tradiciškai laikydavosi pozicijos, kad šiuo klausimu turi susitarti abi konflikto šalys.