Venturos apygardos priešgaisrinės saugos departamentas informavo, kad daugiau nei 27 tūkst. gyventojų liepta evakuotis, sparčiai plintančiam gaisrui pajūrio apygardoje į šiaurę nuo Los Andželo apėmus 18 200 ha plotą.

„Šiuo metu tikimybė suvaldyti gaisrą maža, – per vakare surengtą spaudos konferenciją sakė Venturos apygardos ugniagesių vadas Markas Lorenzenas. – Iš tiesų motina gamta nuspręs, kada sugebėsime numalšinti gaisrą.“

Pasak Nacionalinės meteorologijos tarnybos, gaisrą kursto vadinamasis Santa Anos vėjas, pučianti iš rytų, žemyninės šalies dalies. Užfiksuoti iki 80 km per valandą greičio vėjo gūsiai.

Spėjama, kad jie po pietų gali sustiprėti iki 128 km per valandą.

„Gaisras sparčiai skinasi kelią iki Venturos miesto“, – sakė M. Lorenzenas.

Pasak jo, liepsnos jau pasiekė rytinius miesto pakraščius. Šis Ramiojo vandenyno pakrantės miestas turi daugiau nei 100 tūkst. gyventojų.

M. Lorenzas informavo, kad pranešta apie mažiausiai vieno žmogaus žūtį.

„Asmeniui mėginant evakuotis, apsivertė automobilis“, – sakė jis.

Be to, per kitą gaisrą, antradienio popietę įsiplieskusi San Bernardino mieste į rytus nuo Los Andželo, apdegė du žmonės, o vieno iš jų būklė – kritinė, nurodė ugniagesiai.

Tarnybos sako, kad daugiau nei tūkstantis ugniagesių šiuo metu kovoja su gaisru „Thomas“. Nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje matyti apokaliptiniai vaizdai, panašūs į ugnikalnio išsiveržimą.

„Prašvitus į pagalbą kovoti su gaisru bus pasitelkti lėktuvai ir sraigtasparniai“, – rašoma Venturos apygardos tinklalapyje.

Nacionalinė meteorologijos tarnyba daugumai Los Andželo ir Venturos apskričių paskelbė „raudonąjį“ perspėjimą, galiosiantį dar ir ketvirtadienį. Pasak tarnybos, artimiausiomis dienomis šių vietovių gyventojai patirs „iki šiol šį sezoną stipriausius ir ilgiausiai trunkančius Santa Anos vėjus“.

Pražūtingiausi miškų gaisrų metai

„Gaisrui įsiliepsnojus, liepsnos gali labai greitai išplisti, o toks ekstremalus gaisro plitimas yra pavojingas gyvybei ir turtui“, – sakė meteorologijos tarnyba.

Pietų Kalifornijos komunalinių paslaugų įmonė „Edison“ pranešė, kad 180 tūkst. jos klientų Venturos apygardoje ir 83 tūkst. Santa Barbaros apygardoje liko be elektros.

Pasak M. Lorenzeno, ugnis plinta sausuose krūmynuose.

„Šie tankūs krūmynai nėra degę 15–20 metų, – sakė jis. – Po 5–6 metų sausros tai puikus kuras, sudarantis palankios sąlygos gaisrui plisti.“

Pasak pareigūnų, pastangas pažaboti liepsnas dar apsunkino antradienį ryte įsiplieskęs kitas gaisras, greitai išplitęs ir apėmęs daugiau nei 1 000 ha Los Andželo San Fernando slėnio rajone. Kai kur šioje vietovėje irgi pranešta apie dingusią elektrą.

Tarnybos įspėjo dėl plačiai pasklidusių dūmų ir pablogėjusio matomumo. Paveiktų vietovių gyventojai raginami įsijungti oro kondicionierius ir uždaryti lauko duris ir langus, kad į namus nepatektų dūmai.

Šiais metais Kalifornijoje siautę miškų gaisrai pareikalavo daugiausiai žmonių gyvybių per valstijos istoriją. Vien spalio mėnesį valstijos vyndarystės krašte per gaisrus žuvo daugiau nei 40 žmonių.