Ukrainos naujienų tarnybos TSN duomenimis, teisėsaugos organams atstovaujančių asmenų skaičius galėjo siekti šimtą, praneša ukrainiečių naujienų portalas Unian.ua.

Iš pradžių buvo griaunamos Mariinskio parke pastatytos palapinės. Mitingo dalyviai tuo metu miegojo. Protestuotojai nuo teisėsaugininkų ėmė gintis petardomis. Galiausiai buvo panaudotos ašarinės dujos ir nugriauta tvora. Į tai reaguodami žmonės čiupo metalinius strypus ir puolė teisėsaugininkus. Šie atsitraukė.

Naujausiomis žiniomis, Michailas Saakašvilis šiuo metu yra viešbutyje „Kijev“; jam skirta apsauga.

Per policijos ir protestuotojų susirėmimą nukentėjo maždaug 10 žmonių. Tokią informaciją perdavė palapinių miestelyje dirbantys medikai.

Mitinge dalyvaujantis frakcijos „Samopomošč“ deputatas Jegoras Sobolevas pranešė, kad tarp nukentėjusiųjų – ir protestuotojai, ir policijos pareigūnai. Pasak J. Sobolevo, stovyklą teisėsaugininkai šturmavo iš trijų pusių. Paties M. Saakašvilio 7.00 val. ryte palapinių miestelyje nebuvo.

Медики наметового містечка під Верховною Радою повідомляють про десятьох постраждалих унаслідок штурму pic.twitter.com/mkx5h7mxJO
— Hromadske.UA (@HromadskeUA) December 6, 2017

Partijos „Naujųjų jėgų judėjimas“ lyderis M. Saakašvilis pareikalavo, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka nutrauktų prieš jo bendražygius nukreiptas atakas. Tokio turinio žinutę jis paskelbė asmeniniame „Facebook“ puslapyje.

„Kreipiuosi į P. Porošenką. Kam jums tos provokacijos? Nepulkite, neverskite žmonių gintis! Tai juk taiki akcija! Nejaugi patirtis nieko jūsų neišmokė?!“ – parašė M. Saakašvilis.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje M. Saakašvilis tvirtino, kad neketina vykti į prokuratūrą, tačiau sutinka tyrėją priimti pas save.

„Štai ką noriu visiems pasakyti: neketinu rodytis pas „jokį apsimetėlį generalinį prokurorą“, jis neraštingas dvejetukininkas, jis iš viso neteisėtai užima tas pareigas. Nelaikau jo generaliniu prokuroru ir taškas“, – pareiškė M. Saakašvilis, trečiadienį, lapkričio 6 dieną, kalbėjęs aikštėje priešais Aukščiausiąją Radą.

Politikas Ukrainos generalinį prokurorą Jurijų Lucenką pavadino „Maidano išdaviku“.


„Esu pasirengęs priimti jų tyrėją pas save“, – pareiškė M. Saakašvilis.

Politikas pridūrė, kad 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku prie Aukščiausiosios Rados rengiamas susirinkimas, kurio metu bus aptarti tolimesni protestuojančių planai.

„Mūsų planai tarsi aiškūs: svarbiausia nuo valdžios nušalinti tuos nusikaltėlius ir inicijuoti jiems apkaltą“, – pareiškė M. Saakašvilis.

Trečiadienio popietę pranešta, kad per susirėmimus palapinių stovykloje sužeisti 13 žmonių, tarp jų - 11 policininkų, trečiadienį pranešė pareigūnai.

„Nustatyta, kad per incidentą sužeista 11 teisėsaugos pareigūnų ir 2 civiliai“, – informavo Kijevo miesto policijos departamentas.

Pareikšti rimti kaltinimai

DELFI primena, kad ankstų antradienio rytą Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) atliko kratą M. Saakašvilio namuose Kijeve. Jis, protestuodamas prieš šį pareigūnų veiksmą, užlipo ant namo stogo ir grasino nuo jo nušokti. Vėliau M. Saakašvilis buvo suimtas.

ГПУ підозрює Міхеіла Саакашвілі в отриманні $500 тисяч з Росії — його команду міг фінансувати олігарх-втікач Сергій Курченко pic.twitter.com/hbKcEu5xsO
— Hromadske.UA (@HromadskeUA) December 5, 2017

Vėliau Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka paskelbė, kad M. Saakašvilis kaltinamas iš Rusijoje besislapstančio verslininko Serhijaus Kurčenkos už savo veiklą Ukrainoje gavęs 0,5 mln. dolerių (450 tūkst. eurų). Pats M. Saakašvilis tai pavadino melu.

Jau pareigūnams vykdant kratą M. Saakašvilio namuose, prie pastato buriavosi jo šalininkai. Jie neleido saugumo pareigūnams išvežti M. Saakašvilio - blokavo kelią automobiliui ir galiausiai iš jo ištraukė buvusį Gruzijos prezidentą.

Savo ruožtu M. Saakašvilis prie Aukščiausiosios Rados kreipėsi į susirinkusius savo šalininkus ir paragino kijeviečius ateiti prie parlamento.

Натовп витяг затриманого Міхеіла Саакашвілі із заблокованого авто pic.twitter.com/XsjDCUx839
— Hromadske.UA (@HromadskeUA) December 5, 2017

„Kviečiu Kijevo gyventojus ateiti čia, kviečiu surengti taikią akciją, taikiai paaiškinti šiam parlamentui, kad Ukrainos įstatymų leidžiamosios valdžios institucijas užgrobė (...) vagys, sukčiai“, – sakė buvęs Odesos srities administracijos vadovas.

Kontroversiškas sugrįžimas

Ilgiau kaip dešimtmetį Gruzijai vadovavęs M. Saakašvilis savo šalį paliko 2013 metais ir vėliau buvo paskirtas vadovauti Ukrainos Odesos sričiai. Pernai jis atsistatydino, skųsdamasis, kad pareigūnai trukdo jo pastangoms kovoti su korupcija.

Pastaruoju metu jis konfliktavo su Kijevo vyriausybe ir organizavo antikorupcinius protestus. Liepos pabaigoje Ukrainos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas Petro Porošenka panaikino M.Saakašvilio turėtą Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Rugsėjį M.Saakašvilis, į Ukrainą atvykęs autobusu iš Lenkijos, su savo pasekėju pagalba jėga prasiveržė į šalies gilumą. Oficialiais duomenimis, per pasienyje įvykusį incidentą nukentėjo 13 policininkų ir 9 pasieniečiai. Lvovo srities pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl M.Saakašvilio bei jo sąjungininkų neteisėto Ukrainos sienos kirtimo.

Gruzija oficialiai paprašė Ukrainos M. Saakašvilį sulaikyti ir išduoti. Gruzijoje jis yra kaltinamas keturiose bylose, iškeltose dėl svetimo turto pasisavinimo, iššvaistymo ar užvaldymo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Tbilisio teismas 2014-ųjų rugpjūtį M.Saakašviliui skyrė kardomąją priemonę – sulaikymą, o netrukus jis buvo paskelbtas ieškomu asmeniu. M. Saakašvilis ragino ukrainiečius ateinantį sekmadienį surengti didelę protesto demonstraciją Kijevo centre, jeigu šalies parlamentas per šią savaitę nepriims įstatymų dėl prezidento apkaltos ir Antikorupcinio teismo įkūrimo.