Šis pareiškimas nuskambėjo Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos aviacijai intensyviai atakavus sukilėlių kontroliuojamą sostinę.

„Jemeno žmonės privers agresorius pasigailėti savo veiksmų“, – sakė Irano lyderis savo kalboje, kuri buvo transliuojama per televiziją.

Saudo Arabijos koalicija atnaujino operacijas Sanoje, Irano remiamiems husių sukilėliams pirmadienį nužudžius Jemeno eksprezidentą Ali Abullah Salehą.

Irano elitinės Revoliucinės gvardijos vadas Mohammadas Ali Jafari sakė, kad Jemeno eksprezidentas buvo nužudytas, nes jis bandė sukilti prieš husius.

A. A. Salehas šeštadienį pranešė nutraukiantis aljansą su husių sukilėliais, su kuriais bendrai valdė sostinę trejus metus. Šis jo žingsnis atvėrė galimybę pradėti derybas su kaimynine Saudo Arabija dėl Jemeną paralyžiavusios blokados panaikinimo.

„Išdavikė Saudo Arabija, vadovaudamasi Jungtinių Valstijų įsakymais ir veikdama išvien su Izraeliu, siekia regione sukurti nesaugumą... Matėme jų bandymą surengti perversmą prieš (husius), kuris buvo užgniaužtas pačioje pradžioje“, – M. A. Jafari citavo naujienų agentūra „Fars“.

Karas Jemene vyksta nuo 2015 metų, kai pagrindinis Irano konkurentas regione Rijadas ir jo sąjungininkai įsitraukė į kovą su sukilėliais. Konfliktas nusinešė tūkstančius gyvybių, o Jungtinės Tautos padėtį šioje šalyje įvardijo didžiausia pasaulyje dabartine humanitarine krize.

Teheranas neigia teikiantis tiesioginę karinę paramą husiams, tačiau neseniai JT savo ataskaitoje pranešė, kad sukilėlių į Saudo Arabiją paleista raketa buvo sukurta ir pagaminta Irane.

Savo kalboje H. Rouhani taip pat pasmerkė ženklus, kad kai kurios musulmoniškos šalys gerina savo santykius su Izraeliu, siekdamos pasipriešinti augančiai Irano įtakai.

„Kai kurios islamiškos šalys begėdiškai atskleidė savo artumą sionistiniam režimui (Izraeliui)“, – pareiškė Irano lyderis.

„Jei kurios nors iš tų šalių ankstesniais metais slapta dalyvaudavo derybose, kalbėdavosi ir bendradarbiaudavo su Islamo priešais regione, jie bent jau neigdavo tai viešai. Tokie santykiai būdavo laikomi bjauriais, nekenčiamais, pragaištingais ir nederamais, – sakė H. Rouhani. – Neabejoju, kad pasaulio musulmonai neleis šiam pragaištingam planui subrandinti vaisių.“

Izraelio ginkluotųjų pajėgų vadas praėjusį mėnesį sakė, kad jo šalis ir Saudo Arabija „visiškai sutinka“, kad Iranas yra didžiausia grėsmė Artimiesiems Rytams.

Generolas leitenantas Gadi Eisenkotas sakė, kad Izraelis yra „pasirengęs dalintis patirtimi su nuosaikiomis Arabų šalimis ir keistis žvalgybine informacija, kad pasipriešintume Iranui“.

Saudo Arabija savo ruožtu tų pranešimų nepakomentavo. Analitikai teigia, jog tikimybė, kad tarp Rijado ir Jeruzalės užsimegs oficialūs diplomatiniai santykiai, kol kas yra itin menka.