Taip Turkijos lyderis sureagavo į JAV prezidento Donaldo Trumpo delsimą paskelbti ilgai lauktą sprendimą, ar Jungtinių Valstijų ambasada Izraelyje bus perkelta iš Tel Avivo į Jeruzalę, ir šis miestas bus pripažintas žydų valstybės sostine.

„Pone Trumpai! Jeruzalė musulmonams yra raudona linija“, – sakė R. T. Erdoganas savo valdančiajai partijai skirtoje kalboje, kuri buvo transliuojama per televiziją. Prezidento žodžius palydėjo audringi plojimai ir palaikymo šūksniai.

Turkijos vadovas sakė, kad jei D. Trumpas pripažintų Jeruzalę Izraelio sostine, jo šalis, kuri šiuo metu pirmininkauja Islamo bendradarbiavimo organizacijai (OIC), per 10 dienų sušauktų jos viršūnių susitikimą „ir įtrauktų į procesą visą islamiškąjį pasaulį“.

Anot R. T. Erdogano, Ankara „ryžtingai tęs šią kovą iki paskutinės akimirkos, ir galime netgi nutraukti savo diplomatinius santykius su Izraeliu“.

Pernai Turkija ir Izraelis pagaliau susitaikė po dvišalius santykius smarkiai sugadinusio incidento, kai 2010 metais Izraelio komandosai šturmavo Turkijos laivą, mėginusį pasiekti žydų valstybės blokuojamą Gazos Ruožą.

Po šio šturmo, kuris pareikalavo 10 turkų aktyvistų gyvybių, Turkija ir Izraelis atšaukė savo ambasadorius, o abiejų šalių santykiai pasiekė žemiausią visų laikų lygį.

Nuo to laiko abi valstybės vėl ėmė aktyviau bendradarbiauti, ypač energetikos srityje, tačiau R. T. Erdoganas, uolus palestiniečių siekių gynėjas, vis dar griežtai kritikuoja Izraelio politiką.

JAV savo ruožtu yra suinteresuota, kad Turkijos – pagrindinės musulmoniškos NATO narės – ir Izraelio – svarbiausio Vašingtono sąjungininko Artimuosiuose Rytuose – santykiai būtų draugiški.

D. Trumpas pirmadienį turėjo paskelbti, ar pasirašys dokumentą, kuriuo pusmečiu būtų atidėti planai perkelti JAV ambasadą į Jeruzalę. Tačiau šalies vadovas kol kas to nepadarė, sulaukęs viešų ir privačių sąjungininkų perspėjimų laikytis ilgametės praktikos, kai ankstesnės JAV administracijos reguliariai pasirašydavo tą atsisakymo dokumentą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)