Tačiau pirmadienį dienraščio „The New York Times“ paskelbtame analitiniame straipsnyje sakoma, kad ginklų ekspertai ir tyrėjų grupė, išnagrinėję nuotraukas ir filmuotą medžiagą, nustatė, kad Saudo Arabijos turimos JAV gamybos priešraketinės sistemos „Patriot“ raketos galbūt nesuveikė kaip tikėtasi.

Per lapkričio 4 dieną įvykdytą ataką paleista raketa buvo pirmoji, šiitų sukilėlių nutaikyta į Saudo Arabijos sostinės centrą. Šis incidentas pabrėžė, kad Jemeną krečiantis konfliktas kelia vis didesnę grėsmę.

Balistinei raketai skriejant prie Rijado, jos link buvo paleistos „Patriot“ sistemos raketos.

Tuojau po to ant žemės nukrito didelės raketos nuolaužos, ir pareigūnai tvirtino, jog tai įrodymas, kad ji buvo sėkmingai numušta.

Vis dėlto maždaug tuo pačiu metu netoli Rijado oro uosto, šios atakos taikinio, driokstelėjo galingas sprogimas.

„The New York Times“ ir tyrėjai, daugiausiai Kalifornijos mieste Monterėjuje įsikūrusio Midlberio tarptautinių studijų instituto darbuotojai, sakė, kad visos Saudo Arabijos surinktos ir demonstruotos nuolaužos buvo raketos, tikriausiai vienos iš „Scud“ modifikacijų, galinės dalies liekanos. Dėl to iškilo klausimų, kad „Patriot“ sistema galbūt nesuveikė kaip planuota.

Laikraštis rašo, kad „Scud“ buvo „beveik neabejotinai“ sukonstruota, kad pasidalytų pusiau, artėdama prie taikinio po 965 km skrydžio iš Jemeno.

Prieš smogdama taikiniui mažesnė ir sunkiau numušama raketos kovinė galvutė atsiskiria nuo žemutinės pakopos, kurioje sumontuotas variklis ir degalų bakai.

„The New York Times“ nurodė, kad iš pateiktų įrodymų galima spręsti, jog „Patriot“ raketos nepataikė į taikinį arba numušė tik galinę iš Jemeno paleistos raketos dalį, kai kovinė galvutė jau buvo atsiskyrusi.

„Vyriausybės meluoja apie šių sistemų veiksmingumą. Arba jos remiasi klaidinga informacija“, – laikraščiui sakė tyrimų grupei vadovavęs analitikas Jeffrey Lewisas.

„Ir dėl to mums reikėtų velniškai susirūpinti“, – pridūrė jis.

Pentagonas, paklaustas laikraščio apie šį incidentą, patarė kreiptis į Saudo Arabiją, bet Rijadas šią temą komentuoti atsisakė.

Priešraketinės gynybos sistemų veiksmingumas tapo ypač svarbus klausimas, Šiaurės Korėjai išbandžius tarpžemyninę balistinę raketą, potencialiai galinčią smogti bet kuriam JAV teritorijos taškui.

Pentagonas tvirtina esąs įsitikinęs, kad tokia raketa būtų atremta „daugiasluoksnės“ priešraketinės gynybos sistemos, bet ši sistema neapsaugota nuo nesėkmių, ir kritikai baiminasi, kad realios atakos atveju ji gali nesuveikti.