1,5 m ūgio Lee Jeong Hwa vaikšto truputį šlubuodama. Vidutinio amžiaus žila moteris tamsiai rudomis akimis skundžiasi, kad nuolat jaučia skausmą, rašo nbcnews.com.

Jos teigimu, tėvynėje padėtis kur kas prastesnė. „Mirė tiek daug žmonių, kad pradėjome vadinti tai vaiduokliška liga, – sako moteris. – Manėme, mirštame, nes esame neturtingi ir prastai maitinamės. Dabar suprantame, kad tai – dėl radiacijos.“

Šiuo metų Lee Jeong Hwa globoja nevyriausybinė organizacija SAND Saule, kuri gina žmogaus teises Šiaurės Korėjoje.

Moteris bėgo iš Šiaurės Korėjos 2003 m., bet nesėkmingai. 2010 m. jai pagaliau pavyko pabėgti iš Kildžu apygardos, kurioje yra branduolinių bandymų vieta Punggye-ri.

Per paskutiniuosius septynerius Lee Jeong Hwa metus Šiaurės Korėjoje tuometinis šalies vadovas Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) susprogdino dvi bandomąsias branduolines bombas netoli jos namų. Po Kim Jong Ilo mirties 2011 m. valdžią perėmęs jo sūnus Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) išbandė dar keturias branduolines bombas.

Jis pareiškė, kad rugsėjo mėnesį išbandyta bomba buvo vandenilinė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, radiacija, priklausomai nuo jos kiekio, trikdo organų ir audinių veiklą. Net nedidelė radiacijos dozė sukelia ilgalaikę vėžio riziką.

Lee Jeong Hwa ir kiti pabėgėliai iš Šiaurės Korėjos įsitikinę, kad branduoliniai bandymai stipriai pakenkė jų sveikatai. Tiesa, ekspertai sako negalintys daryti tokių apibendrinančių išvadų, nes trūksta mokslinių įrodymų.

Pietų Korėjos suvienijimo ministerija tyrė, kiek branduolinė radiacija paveikė Lee Jeong Hwa ir dar 29 pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos sveikatą. Lee Jeong Hwa sakė „NBC News“ korespondentui, kad tyrimų rezultatai nerodo radiacijos žalos organizmui.

Ekspertai gali remtis tik pabėgėlių iš Šiaurės Korėjos žodžiais. Pastarųjų teigimu, radiacija sukėlė daug leukemijos ir kitokių vėžio rūšių atvejų Kildžu, kita vertus, tai pagrįsti ir įrodyti sudėtinga.

Seulo nacionalinio universiteto branduolinės inžinerijos profesorius Suhas Kune Yullas teigė, kad tyrėjai visiškai neturi duomenų.

„Nemanau, kad jie meluoja, – sako profesorius apie pabėgėlius. – Turime kliautis jų žodžiais, kita vertus, neturiu jokios patikimos informacijos.“

Korėjos branduolinio saugumo instituto atstovas spaudai teigimu, manoma, kad iš požeminės branduolinių bandymų vietos sklinda didžiulis radiacijos kiekis, tačiau sudėtinga tai patvirtinti.

Lee Jeong Hwa ir dar viena pabėgėlė iš Šiaurės Korėjos – Rhee Yeong Sil teigė daug metų nė nenumaniusios, kad jų gimtojoje šalyje išbandomi branduoliniai prietaisai.

Jos nekreipė dėmesio į požeminius smūgius, o apie bandymus sužinojo tik tada, kai pabėgo iš tėvynės.
2013 m. iš Šiaurės Korėjos pabėgusiai Rhee Yeong Sil šiuo metu 60 m. Moteris pasakojo gyvenusi už kelių kilometrų nuo branduolinių bandymų vietos Punggye-ri, ji taip pat pasakojo, kad kaimynai susilaukė kūdikio su apsigimimu.

„Negalėjome nustatyti kūdikio lyties, nes jis neturėjo genitalijų, – prisiminė pabėgėlė. – Šiaurės Korėjoje apsigimę kūdikiai nužudomi, taigi tėvai nužudė kūdikį.“

Lee Jeong Hwa ir Rhee Yeong Sil sako, kad radiacijos tarša pastebėta jau praėjusio amžiaus dešimtą ir net devintą dešimtmetį, todėl kyla klausimų – galbūt kažkokios kitokios medžiagos užteršė aplinką ir susargdino žmones.

Šiaurės Korėjoje pirmi branduoliniai bandymai buvo atlikti 2006 m., tačiau pabėgėliai pasakojo, kad kur kas anksčiau kalnų upėse išnyko upėtakiai ir regione labai vertinami macutake grybai.

Organizacijos SAND prezidentas Choi Kyung Hui, kuris yra pabėgęs iš Šiaurės Korėjos, tik ne iš Kidžu apygardos, įsitikinęs – kariniai veiksmai, o vėliau prasidėję branduoliniai bandymai Punggye-ri galėtų būti taršos regione priežastis.

Tačiau Jameso Martino branduolinio ginklo neplatinimo tyrimo centro Monterėjuje (Kalifornija, JAV) mokslininkas Ferencas Dalnokis-Veressas abejoja, kad būtent radiacija padarė žalos aplinkai ir regiono gyventojų sveikatai.

Jo teigimu, jei būtų nutekėjusi kokia nors radioaktyvi medžiaga net iš įgriuvusio tunelio po neseniai vykusio šešto branduolinio bandymo, galingi jutikliai regione būtų tą medžiagą užfiksavę. Tas pats pasakytina apie ankstesnius bandymus, mano mokslininkas.

Praėjus kelioms dienos po šešto Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo, Pietų Korėjos vyriausybė paskelbė, kad aptikta radioaktyvaus elemento ksenono pėdsakų. Tiesa, nepranešta, iš kur tiksliai jis atsklido.

F. Dalnokio-Veresso teigimu labai menka tikimybė, kad ksenonas pasklido iš branduolinių bandymų vietos Punggye-ri. Tyrėjas skeptiškai vertina ir povandenių vandenų užteršimo tikimybę. Jo teigimu, atliekant branduolinius bandymus šalia drėgnų uolų, gali susidaryti garai, kurie perneštų teršalus į orą, o šito juk niekas nenorėtų.

Kiek įmanoma, Lee Jeong Hwa ir Rhee Yeong Sil palaiko ryšį su artimaisiais mobiliaisiais telefonais, nelegaliai atgabentais į Šiaurės Korėją iš Kinijos.

Rhee Yeong Sil sako, kad jos giminaičiai serga – vemia, skundžiasi galvos skausmu, o vaistai jiems nepadeda. Ji stebisi, kad naujojoje jos tėvynėje saugomos net gyvūnų teisės. Moteris apgailestauja, kad Šiaurės Korėjoje žmonių sveikatos nepaisoma.