Aviabendrovės atstovai patvirtino, kad laivo įgula matė, kaip raketa pasiekė Žemės atmosferą, informuoja BBC. Taip pat pranešta, kad skrydžių maršrutai nebuvo koreguojami.

Lapkričio 29 d. Šiaurės Korėja išbandė naują tarpžemyninę balistinę raketą, kuri, anot Pchenjano, galėtų pasiekti bet kokį tašką JAV.

Raketos išbandymas sustiprino įtampą tarp Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos bei JAV. Pastarosios šalys pirmadienį pradėjo karines oro pajėgų pratybas, kurias Šiaurės Korėja pavadino absoliučia provokacija.

„Sprogo ir subyrėjo“

Raketa, Pchenjano vadinama galingiausia, lapkričio 29 d. nukrito Japonijos jūroje. Ji skrido aukščiau nei anksčiau išbandytos Šiaurės Korėjos raketos.

Kaip rašė Kinijos laikraštis „The South China Morning Post“, „Cathay Pacific“ skrydžių vadovas Markas Hoey informavo darbuotojus, kad „CX893“ pranešė mačiusi, kaip Šiaurės Korėjos raketa „sprogo ir subyrėjo netoli dabartinės mūsų vietos“.

Raketą matė ir du Pietų Korėjos lėktuvai, skridę iš JAV į Seulą.

Priešingai nei kitos šalys, Šiaurės Korėja nepraneša apie būsimus raketų bandymus, nežinoma, kokia kryptimi jos bus paleidžiamos, o tai kelią pavojų lėktuvams.

Pchenjanas turi prieigą prie tarptautinės civilinės aviacijos duomenų ir gali išnagrinėti eismą oro erdvėje, prieš paleidžiant raketą.

Incidentų grėsmė nedidelė, bet oro linijų bendrovės turi tai omenyje. Rugpjūtį „Air France“ sužinojo, kad vienas iš jos lėktuvų praskrido labai arti Šiaurės Korėjos raketų kelio, todėl padidino neskraidymo zoną aplink Šiaurės Korėją.

Pirmadienį prasidėjusios JAV ir Pietų Korėjos karinės oro pratybos „Vigilant Ace“ truks penkias dienas. Jose dalyvauja 230 lėktuvų, tarp kurių – apie 20 „Stealth“ tipo lėktuvų ir dešimtys tūkstančių kareivių.

Šiaurės Korėja pasmerkė pratybas ir pareiškė, kad Amerika „prašosi branduolinio karo“ ir pažadėjo apsvarstyti kontrpriemones karinėms pratyboms.