Penktadienį Katalikų Bažnyčios vadovas Bangladešo sostinėje Dakoje susitiko su grupe rohinjų pabėgėlių iš Minamaro. Pontifikas pavartojo terminą „rohinjai“, kuris daugeliui Mianmare yra nepriimtinas. Šioje šalyje šie žmonės vadinami „bengalais“ ir laikomi nelegaliais imigrantais, o ne atskira etnine grupe.

Savo apsilankymo Mianmare, kur dominuoja budistai, metu popiežius viešai neminėjo krizės Rachinų valstijoje, iš kurios nuo rugpjūčio pabėgo daugiau nei 620 tūkst. rohinjų. Tokį sprendimą Mianmare gyvenanti nedidelė katalikų mažuma sveikino, nes priešingu atveju baimintasi įtampos padidėjimo tarpo budistų ir krikščionių.

Tačiau skrydžio atgal į Vatikaną metu popiežius Pranciškus sakė apsiverkęs, kai iš pačių rohinjų pabėgėlių lūpų Bangladeše klausėsi, ką jiems teko patirti. Jis sakė, kad šis susitikimas buvo viena iš jo kelionės į Mianmarą ir Bangladešą sąlygų.

Toks pareiškimas sukėlė pasipiktinimą socialiniuose tinkluose Mianmare. „Jis tarsi driežas, kurio spalva keičiasi priklausomai nuo oro“, – feisbuke parašė viena internautė.

„Jis turėtų būti pardavėjas ar brokeris, nes vartoja skirtingus žodžius, nors yra religinis lyderis“, – parašė kitas feisbuko vartotojas.

„Popiežius yra šventas žmogus, ... tačiau jis vieną pasakė čia, Mianmare, o kitą – kitoje šalyje, – parašė dar vienas internautas. – Jis turėtų sakyti tuos pačius dalykus, jeigu myli tiesą.“

Tuo tarpu kai kurie žmonės nebuvo taip griežtai nusiteikę pontifiko atžvilgiu. Neoficialios nacionalistinės 135 patriotų partijos pirmininkas Maungas Thway Chunas (Mongas Tvajus Čunas) pasveikino popiežiaus sprendimą Mianmare neminėti rohinjų.

„Tai reiškia, kad jis gerbia Mianmaro žmones, – sakė jis. – Ir jis nenaudojo to žodžio daug kartų Bangladeše... Manau, kad jis jį pavartojo tik kartą, tiesiog norėdamas pamaloninti žmogaus teisių organizacijas.“

Rohinjai yra politiškai jautrus klausimas Mianmare, kur daugiausia gyventojų išpažįsta budizmą. Daugelis šioje šalyje rohinjų nelaiko atskira etnine grupe ir juos vadina įsibrovėliais iš Bangladešo.

„Jeigu aš būčiau ištaręs tą žodį oficialios kalbos metu, būčiau užtrenkęs duris“, – sakė popiežius, paaiškinęs, kad „jie jau žinojo, ką aš manau“.

„Man svarbiausia yra tai, kad žinia pasiektų adresatą“, – sakė jis.

Pranciškus sakė esąs „labai patenkintas“ susitikimais Mianmare ir užsiminė, kad per privačius pokalbius galėjęs laisviau kalbėti su šios šalies lyderiais nei per savo viešus pasirodymus.

Daugiau nei 620 tūkst. rohinjų persikėlė į Bangladešą po išpuolių prieš policijos postus rugpjūčio pabaigoje, kai Mianmaro kariuomenė ėmėsi drastiškų priemonių prieš rohinjus. Nukentėjusieji teigia, kad Mianmaro kariai prievartauja, žuvo ir degina kaimus.

Praėjusį mėnesį Mianmaras ir Bangladešas pasirašė susitarimą dėl rojinhų sugrąžinimo į Mianmarą, tačiau žmogaus teisių grupėms nerimą kelia planai juos apgyvendinti stovyklose toli nuo jų namų, kurių dauguma jau yra sunaikinti.