Baigdamas įtemptą ir diplomatine prasme sudėtingą kelionę po Aziją, šalies katalikų vadovams jis pasakė vieną savo įprastų spontaniškų kalbų.

Kaip ir per kitus panašius susitikimus, Pranciškus Čitagongo Šv. Rožinio bažnyčioje susirinkusiems kunigams ir vienuolėms šeštadienį pareiškė nesakysiąs iš anksto paruoštos aštuonių puslapių kalbos, o kalbėsiąs iš širdies.

„Nežinau, ar bus geriau, ar blogiau, tačiau pažadu, kad mano kalba bus ne tokia nuobodi“, – pašmaikštavo pontifikas.

Kitas 15 minučių Popiežius Pranciškus juokino minią, derindamas tėviškus patarimus dėl tvarkymosi su religiniu pašaukimu („švelnumu“) ir švelnius perspėjimus apie sumaištį, kurią uždarose religinėse bendruomenėse kelia apkalbų „bombos“.

„Kiek religinių bendruomenių sunaikino apkalbų dvasia?“ – klausė Pranciškus ir pridūrė kalbąs iš savo patirties.

„Prašau prikąsti liežuvius“, – ragino jis.

Pirmasis kada nors popiežiumi išrinktas jėzuitas dažnai skųsdavosi dėl žalos, kurios apkalbos gali pridaryti Bažnyčiai, kur paklusnumo įžadai, griežta hierarchija ir uždaros bendruomenės gali auginti pavydą ir pasipiktinimą.

Tokią žinutę Pranciškus neša ir paprastiems parapijiečiams, ir Katalikų Bažnyčios hierarchams. Žinomiausią kalbą šia tema jis pasakė 2014 metais sveikindamas su Kalėdomis Vatikano biurokratams. Tąsyk „apkalbų terorizmą“ pontifikas pavadino viena iš 15 negerovių, kamuojančių jo artimiausius bendražygius (greta „dvasinio Alzheimerio“ ir „valdžios patologijos“).

Bangladeše pasakytos kalbos tonas buvo kur kas linksmesnis, tad jam vieną po kito svaidant juokingas užuominas, daugelis klauptuose susirinkusių žmonių pritariamai linksėjo.

Ši jo kalba buvo smagi įtemptos diplomatinės kelionės pabaiga. Jos metu popiežius Pranciškus viešai kalbėdamas Mianmare tylėjo apie rohinjų pabėgėlių krizę, nors vėliau Bangladeše apie ją prabilo be užuolankų ir surengė emocingą susitikimą su pačiais pabėgėliais.
„Mūsų dienomis Dievo buvimas taip pat yra rohinjai“, – 16 pabėgėlių grupei ištarė jis.

Šie vyrai ir moterys atkeliavo į Daką iš Koks Bazaro – regiono Mianmaro pasienyje, kur pabėgėlių stovyklose glaudžiasi daugiau kaip 620 tūkst. rohinjų, pasprukusių nuo Mianmaro kariuomenės vykdomų represijų, JT prilyginamų etniniam valymui.

Paskutinis popiežiaus Pranciškaus renginys Bangladeše buvo susitikimas su jaunimu. Vėliau jis įsėdo į lėktuvą ir išskrido į Romą, o pakeliui dar surengė įprastą spaudos konferenciją kartu keliaujantiems žurnalistams.