Į organizacijos sudėtį įeina Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija, Rusija ir Tadžikistanas. Kaip pranešė specialusis leidinio „Kommersant“ korespondentas Andrejus Kolesnikovas, Rusijos prezidentas dėl viso pikto eilinį kartą pasirūpino, kad kolegos išreikštų visišką pritarimą jo veiksmams Sirijoje, ir su didžiuliu malonumu paspaudė ranką merginai, kurią jam iš karto pristatė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

CSTO lyderių susitikimas įvyko Nepriklausomybės rūmuose, Minske. Kaip rašo žurnalistas, suvažiavimas prasidėjo iš pirmo žvilgsnio visiškai įprasta ceremonija: valstybių vadovai vienas po kito privažiavo prie paradinių rūmų durų, demonstratyviai neskubėdami pakilo laiptais ir pateko į didžiulį vestibiulį, kurio viduryje sukryžiavęs ant krūtinės rankas jų laukė pats suvažiavimo šeimininkas – Baltarusijos prezidentas.

Su juo pasisveikinę lyderiai rinkosi laukiamajame, iš kurio visi drauge turėjo patraukti į bendros nuotraukos fotografavimo salę.

Vis dėlto neilgai trukus, A. Lukašenkos iniciatyva, nyki ceremonija nušvito kur kas patrauklesnėmis spalvomis. Ir kas gi tapo jos puošmenomis? Ogi penkios šalia išsirikiavusios neregėto grožio merginos, kurias po rankos paspaudimo A. Lukašenka po vieną, ko gero, kaip lydinčią pagalbininkę, pristatydavo kiekvienam prezidentui.

Procedūra, pasak žurnalisto, atrodė, švelniai tariant, keistokai: stebint, kaip Baltarusijos prezidentas kad ir Nursultanui Nazarbajevui parodė į merginas, tarsi siūlydamas išsirinkti pačią geriausią, o tada kuri nors mergina mielai nusišypsojusi išsivedė paskui save jai skirtą vyrą, darėsi kiek nejauku.

„Šito, reikia pasakyti, dar tikrai nėra buvę“, – toliau rašo „Kommersant“ korespondentas.

Galima tik pridurti, kad pagaliau vėliau už visus atvykusiam V. Putinui rinktis jau nebuvo iš ko, nes liko tik viena vienintelė mergina. Mergina taip pat negalėjo tikėtis, kad jai bus skirtas kuris nors kitas šalies lyderis.

„Tik staiga įvyko šis tas išvis netikėto. V. Putinas, kitaip nei visi kiti prezidentai, užuot paklusniai (kad ir į pasaulio kraštą) nusekęs paskui įspūdingą gražuolę, paspaudė jai ranką.

Akimirką atrodė, kad mergina prarado net menkiausią nuovoką, kaip toliau elgtis. Ji metė staigų žvilgsnį į šalimais stovėjusį A. Lukašenką, o šiam vos vos linktelėjus, nusivedė V. Putiną ten, kur reikėjo.

Visas šis epizodas, be jokios abejonės, bus įtrauktas ne tik į CSTO, bet ir į Baltarusijos bei, žinoma, Rusijos pastarojo meto istoriją“, – rašo A. Kolesnikovas.

Posėdis, pasak jo, truko neilgai. „Ir kurių galų tempti gumą: juk tai, kas svarbiausia, įvyko jam nė neprasidėjus“, – ironizuoja žurnalistas.

Prieš pereinant prie išsamesnių aptarimų pasisakė A. Lukašenka.

Jo žodžiai tiesiog negalėjo praeiti pro ausis, o viena frazė buvo ypač įsimintina. Štai ji:
„Tai buvo principinis pokalbis tarp pačių artimiausių pasaulyje valstybių! Artimesnių ir labiau giminingų šalių pasaulyje, deja, nėra!“

„Kodėl giminiuotis prireikė būtent su tomis valstybėmis, o ne su, pavyzdžiui, Vokietija, Italija, JAV ar Izraeliu, pasakyti sunku.

Jokių ekscesų nežadanti situacija nejučiom kiek komplikavosi, o A. Lukašenkos staiga (ir, aišku, be reikalo) pridėta frazė „O gal dėl to verta džiaugtis!“ ją tik pablogino.

Po kalbos Baltarusijos prezidentas palinkėjo visiems gero apetito. Pietūs susitikimo dalyviams buvo patiekti antrame rūmų aukšte, o žurnalistams – trečiame. (Numatant logiškus klausimus galima iš karto pasakyti, kad baltarusiškų lašinių buvo galima paragauti ir vienur, ir kitur.)“, – toliau pasakoja korespondentas.

Dabar galima pasigilinti į šalių lyderių pasirašytą deklaraciją „Dėl situacijos Sirijoje ir aplinkiniuose regionuose“. Sprendžiant iš deklaracijos teksto, CSTO valstybių narių vadovai sutinka, kad „Rusijai teko lemiamas vaidmuo likviduojant tarptautinio terorizmo židinius“, be to, pritaria idėjai dėl dialogui su Sirija skirto nacionalinio kongreso Sočyje sušaukimo. Pagiriamasis žodis buvo tartas ir Kazachstano prezidento adresu: jam buvo padėkota už suteiktą galimybę rengti Astanoje tarptautinius susitikimus. V. Putinas siekė, kad kolegos išreikštų pritarimą visiems jo veiksmams Sirijoje, ir šie, kaip matyti, tai padarė.

Prezidentams susėdus prie pietų stalo, CSTO generalinis sekretorius Jurijus Chačiaturovas papasakojo, kad jie, be kita ko, aptarė ir CSTO teritorijoje įvykdytos operacijos „Nelegal“ triumfą.

Toks pavadinimas, ko gero, verčia suklusti ir galbūt paspėlioti, ar tik kolegos galų gale nesiryžo atkreipti dėmesį į kasdienius V. Putino darbus Drezdene. Bet, pasirodo, kad kalbama buvo apie kovą su nelegalia migracija. Pastaraisiais metais buvo įvykdyta pora minėtų operacijų. Per jas pavyko rasti 127 tūkst. nelegalių migrantų. (Kai pagalvoji, ne taip ir mažai: Europa tik aiktelėtų išgirdusi tokį skaičių.)

„Ieškojo nelegalių migrantų, o rado narkotikus! – entuziastingai tęsė J. Chačiaturovas. – Buvo užvestos 3 929 bylos. Dar 729 bylos buvo iškeltos dėl neteisėto ginklų laikymo.“

„Susitikimo dalyviai negalėjo nepripažinti, kad pietūs tapo tiesiogine prasme įdomiausiu ir įvairiausiu dienos užsiėmimu. Nuo jų, tiesą sakant, ir derėjo pradėti, o ne jais baigti. Ir merginas butų buvę kur pasikviesti...“ – apibendrino žurnalistas.