Trečiadienį Pchenjano režimo įvykdytas trečiasis tarpžemyninės balistinės raketos bandymas yra „didėjančios (Šiaurės Korėjos) galios demonstravimas“, televizijai BFM sakė F. Parly.

„Europa, kaip ir Jungtinės Valstijos, neabejotinai yra pasiekiama tokių paleidimų“, – pabrėžė ji ir pridūrė, kad tik „keletas Vakarų miestų“ nepatenka į šių raketų pasiekiamą zoną.

Kaip rodo preliminarūs Pentagono vertinimai, naujausia Šiaurės Korėjos raketa, paleista labai aukšta trajektorija, nuskriejo apie tūkstantį kilometrų ir nukrito Japonijos išskirtinės ekonominės zonos vandenyse.

Jeigu būtų paleista įprasta trajektorija, ši raketa būtų galėjusi nuskrieti daugiau kaip 13 tūkst. km., sakė analitikas Davidas Wrightas, vienas iš organizacijos „Susirūpinusių mokslininkų sąjunga“ (Union of Concerned Scientists) vadovų.

Taigi, raketa galėtų lengvai pasiekti „bet kurią vietą Jungtinių Valstijų žemyninėje dalyje“, pažymėjo D. Wrightas.

Panašų pareiškimą paskelbė ir Kim Jong Uno režimas.

Teoriškai naujoji raketa galėtų smogti Londonui, esančiam už 8,7 tūkst. km nuo Pchenjano, taip pat Paryžiui ir kitiems Europos miestams.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas rugsėjį perspėjo, kad Šiaurės Korėja „per kelis mėnesius“ gali įgyti galimybę smogti Europai.

F. Parly ragino tarptautinę bendruomenę „toliau eiti sankcijų keliu“ Šiaurės Korėjos atžvilgiu.

„Ir privalu, kad šias sankcijas uoliai taikytų visi, įskaitant Kiniją ir Rusiją“, – sakė ji.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba jau aštuoniskart skelbė sankcijas Pchenjanui dėl jo vykdomų branduolinio ginklavimosi ir balistinių raketų kūrimo programų.

F. Parly pakartojo, kad Prancūzija „įsitikinusi, jog diplomatija yra vienintelis būdas išeiti iš šios nepaprastai įtemptos padėties“.