Airijos įstatymų leidėjai vėliau antradienį ketino balsuoti dėl nepasitikėjimo ministro pirmininko Leo Varadkaro pavaduotoja Frances Fitzgerald. Šią interpeliaciją pasiūlė opozicijos partija „Fianna Fail“.

Opozicijos lyderiai skundžiasi, kad ankstesnė vyriausybė, kurioje F. Fitzgerald užėmė teisingumo ministrės postą, nesugebėjo apginti vieno šaltinio, atskleidusio duomenų apie korupciją Airijos policijoje.

L. Varadkaro partija „Fine Gael“ savo ruožtu palaikė F. Fitzgerald. Tačiau Airijos nacionalinis transliuotojas RTE ir kitos žiniasklaidos priemonės nurodė, kad dabar ji nusprendė atsistatydinti ir užkirsti kelią balsavimui, nes mažumos vyriausybė tikriausiai būtų jį pralaimėjusi.

Ši krizė įsiplieskė penkis mėnesius dirbančiai L. Varadkaro vyriausybei itin įtemptu metu.

Per gruodžio 14–15 dienomis vyksiantį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą lyderiai turės nuspręsti, ar per derybas dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš bloko pasiekta pakankama pažanga, kad būtų galima pradėti diskusijas dėl Jungtinės Karalystės ateities santykių su Bendrija.

Airija sako, kad ES blokuos šias derybas, jeigu Britanija neatsakys, kaip ketina užtikrinti, kad po „Brexit“ prie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos neatsirastų muitinės postų ir kitų kliūčių laisvam judėjimui.

Po „Brexit“ ši 500 km ilgio riba bus vienintelė Jungtinės Karalystės sausumos siena su Europos Sąjunga. Jeigu žmonių ir prekių judėjimas būtų kaip nors suvaržytas, tai sukeltų sunkių padarinių abiejų šalių ekonomikoms, taip pat iškiltų pavojus Šiaurės Airijos taikos procesui.