Apie 20 aktyvistų dalyvavo naujausioje šios organizacijos akcijoje, turinčioje pademonstruoti, kad Prancūzijos turimi 58 atominiai reaktoriai nepakankamai apsaugoti nuo atakų.

„Greenpeace“ pažymėjo, kad protesto akcija keturis reaktorių blokus turinčioje Kriua jėgainėje, esančioje pietrytiniame Ardešo regione, įrodė, jog saugumo priemonės jos panaudotų branduolinio kuro strypų saugyklose ypač neadekvačios.

Keturi aktyvistai užsikorė ant vieno pastato, kuriame įrengti baseinai, naudojami labai radioaktyviems kuro strypams aušinti, ir uždegė pirotechninius deglus.

„Kad sukeltumėt gaisrą, jums tereikia pramušti skylę (pastate)“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Greenpeace“ Prancūzijos padalinio vyriausiasis kampanijų prieš branduolinę energetiką organizatorius.

Šią jėgainę eksploatuojanti Prancūzijos valstybinė energetikos milžinė EDF patvirtino įsibrovimo faktą, bet tvirtino, kad elektrinės saugumui nebuvo iškilęs joks pavojus.

Regiono saugumo pareigūnai sakė, kad per šį incidentą sulaikyti 22 asmenys, bet pridūrė, kad jie nesukėlė jokio pavojaus.

Toks protestas buvo surengtas jau antrąkart per pastaruosius du mėnesius.

Spalį „Greenpeace“ aktyvistai įsibrovė į Katnomo elektrinę netoli sienos su Liuksemburgu ir įžiebė pirotechninius užtaisus panaudoto branduolinio kuro saugyklos papėdėje.

Prancūzija – labiausiai nuo branduolinės energetikos priklausoma šalis. Jos atominės elektrinės gamina 75 proc. šalyje suvartojamos energijos.

Apie trečdalį šalies reaktorių planuojama uždaryti iki 2025 metų, vyriausybei planuojant plėtoti atsinaujinančių šaltinių energetiką.

Spalį paskelbtoje „Greenpeace“ ataskaitoje sakoma, kad dauguma Prancūzijos atominių elektrinių buvo pastatytos dar prieš iškylant nevalstybinių veikėjų, tokių kaip grupuotės „Islamo valstybė“ arba „al Qaeda“, terorizmo grėsmei. Aktyvistai teigia, kad šių jėgainių apsauga yra per menka.