Dviem BBC žurnalistams neseniai buvo leista apsilankyti Saudo Arabijos sostinės Rijado viešbutyje „Ritz Carlton“, kuriame laikoma daugiau kaip 200 šios karalystės turtingiausių ir įtakingiausių asmenų.

BBC taip pat kalbėjosi su keliais Saudo Arabijos pareigūnais, tarp jų ir vienu asmeniu, kuris prisistatė esąs Specialiojo komiteto, atsakingo už šio mėnesio kovos su korupcija areštus, narys, rašo businessinsider.com.

Daug kas mano, kad pastarojo meto kovos su korupcija valymus inicijavo sosto įpėdinis, princas Mohammedas bin Salmanas, siekiantis konsoliduoti valdžią dešimtmečiais Saudo Arabijoje neregėtais būdais.

Paklaustas apie korupcija kaltinamiems asmenims priklausančius pinigus ir lėšas, siekiančias 800 mlrd. dolerių, minėtas pareigūnas atsakė: „Net jei atgautume 100 mlrd., būtų labai gerai“.

„The Financial Times“ anksčiau šį mėnesį pranešė, kad Saudo Arabijos valdžia veda derybas su princais ir verslininkais, šiuo metu laikomais „Ritz Carlton“ viešbutyje.

Saudo Arabijos pareigūnai kai kurių verslininkų, karališkosios giminės atstovų ir ministrų, sulaikytų per sosto įpėdinio, princo Mohammado valymą, mainais už laisvę prašo sumokėti iki 70 proc. jų turto, „The Financial Times“ sakė su šia situacija susipažinę šaltiniai.

Su BBC kalbėjęs Specialiojo komiteto pareigūnas pateikė kelis korupcijos pavyzdžius, dėl kurių buvo sulaikyti kai kurie turtuoliai.

„Matote šitai, - teigė jis, viešbutyje „Ritz Carlton“ laikydamas kavos puodelį paauksuotais kraštais. – Jis galėjo kainuoti 10 dolerių. Tačiau dėl korupcijos jis kainavo 100 dolerių“.

Tas pats pareigūnas taip pat nurodė tokius pavyzdžius kaip nebaigtos statyti mokyklos ir ligoninės, kurios kainavo dešimtimis milijonų daugiau, negu turėjo.

DELFI primena, kad Britanijos žiniasklaida gavo vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti 11 suimtų ir nuosprendžio laukiančių Saudo Arabijos princų, taip pat vyriausybės ministrai ir verslininkai, miegantys ant grindų kalėjimu tapusiuose prabangiuose penkių žvaigždučių viešbučio apartamentuose.

Turtingų šalies piliečių suėmimas buvo didžiausio masto kovos su korupcija iniciatyva per šių laikų Saudo Arabijos istoriją.

Kaip matyti iš trumpo vaizdo įrašo, į apklotus susisupę vyrai miega ant plonyčių čiužinių, patiestų prabanga tviskančiame „Ritz Carlton“ viešbučio priimamajame.

Viešbutis stovi Saudo Arabijos sostinėje Rijade. Ant plikų čiužinių miegančių princų vaizdas įrodo, kokį didžiulį pažeminimą jiems tenka patirti.

Nors jokios galimybės patikrinti iš uždaros karalystės gaunamų pranešimų, deja, nėra, remiantis plačiai paskleista informacija, suimti vyrai kol kas laikomi uždaryti penkių žvaigždučių „Ritz Carlton“ viešbutyje ir išbus ten tol, kol vyks Saudo Arabijos karaliaus Salmano sūnaus, princo Mohammedo bin Salmano, nurodymu vykdomas kovos su korupcija tyrimas.

Princas Al-Waleedas bin Talalas laikomas kartu su dešimčia kitų princų ir dar 38 pareigūnais, sulaikytais po lapkričio pradžioje įvykdyto istoriniu vadinamo karališkosios šeimos supurtymo.

Turtingųjų nuosmukį liudijantys kadrai buvo nutekinti padedant Saudo Arabijos vyriausybėje dirbantiems asmenims. Socialiniame tinkle „Twitter“ paviešintas vaizdo įrašas, kuriame esą matyti, kokiomis sąlygomis prabangiame viešbutyje laikomi suimti princai ir kiti aukšti pareigūnai.