A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pirmininko pavaduotoja Julia Kloeckner visuomeniniam transliuotojui ARD sakė, kad rimtos derybos dėl koalicijos formavimo galės prasidėti tik po žiemos švenčių.

SPD, rugsėjį vykusiuose rinkimuose pasirodžiusi prasčiausiai per visą savo istoriją, buvo nusprendusi pereiti į opoziciją. Tačiau visai neseniai savo poziciją šiuo klausimu pakeitė.

Kad yra atviras deryboms, SPD lyderis Martinas Schulzas paskelbė po to, kai prieš 10 dienų žlugo A. Merkel vadovaujamų konservatorių ir dviejų mažesnių partijų derybos.

Anot J. Kliokner, tokį kardinalų partijos pozicijos pokytį planuojama aptarti po poros savaičių vyksiančiame SPD posėdyje, o tai reiškia, kad derybos dėl koalicijos sudarymo galės prasidėti tik kitąmet.

Be kita to, pirmadienį Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris, siekdamas padėti pagrindus naujoms deryboms, turėtų susitikti su Žaliųjų partijos lyderiais Katrin Goering-Eckardt ir Antonu Hofreiteriu bei Kairiųjų partijos lyderiais Sahra Wagenknecht ir Dietmaru Bartschu.