Bukarešte nepabūgę šalčio susirinko apie 15–25 tūkst. demonstrantų, dar tūkstančiai protestavo kituose miestuose.

Apie 40 pilietinės visuomenės organizacijų ir dviejų profesinių sąjungų federacijų, organizavusių šias akcijas, bendrame pranešime sakoma, kad Rumuniją „užvaldė politinė mafija“.

Aktyvistai siekia, kad būtų atmestas įstatymų pataisų projektas, kuriuo ketinama pertvarkyti Rumunijos teisingumo sistemą ir sumažinti visuomenės pagarbą pelniusios kovos su korupcija agentūros DNA galias.

Kritikai sako, kad siūlomi pokyčiai apsunkins pastangas įveikti korupciją, dėl kurios per pastarąjį dešimtmetį, nuo Rumunijos įstojimo į Europos Sąjungą, neretai priekaištaudavo Briuselis.

„Rengiami įstatymai, prieštarausiantys Rumunijos interesams – vien tam, kad keli žmonės būtų apsaugoti nuo tyrimų. Man tai atrodo siaubinga“, – naujienų agentūrai AFP sakė protesto akcijoje Bukarešte dalyvavęs pensininkas Ionas Nica.

Aktyvistai taip pat piktinasi valdančiosios Socialdemokratų partijos (PSD) pirmininku Liviu Dragnea. Šiam politikui teismas yra uždraudęs eiti renkamas pareigas dėl balsų klastojimo, bet daugelis jį laiko faktiniu šalies vadovu.

Praeitą savaitę prokurorai areštavo L. Dragneos turtą, atliekant tyrimą dėl numanomo viešųjų lėšų pasisavinimo. Jis taip pat teisiamas dėl įtariamo piktnaudžiavimo pareigomis, bet kaltinimus neigia.

L. Dragneos PSD grįžo į valdžią pernai gruodį po triuškinamos pergalės rinkimuose, bet nuo to laiko partiją persekiojo nesėkmės.

Vasarį socialdemokratai atsisakė planų pakeisti kovos su korupcija įstatymus, išprovokavusių šalyje didžiausius protestus nuo 1989 metų, kai buvo nuverstas ir galiausiai sušaudytas komunistinis diktatorius Nicolae Ceausescu.