Luhansko teroristų vadeiva Igoris Plotnickis šiuo metu yra Rusijoje. Tokią informaciją savo „Facebook“ puslapyje paskelbė Vidaus reikalų ministerijos vadovo patarėjas Zorianas Škiriakas.

„Prieš tris valandas kelių automobilių kortežas su LLR teroristų grupuotės vadeiva I. Plotnickiu priešakyje iš Luhansko įvažiavo į Rusiją. Gali būti, kad pagrindinis Luhansko banditas išvyko pasitarti su Maskvoje esančiais savo kuratoriais“, – parašė Z. Škiriakas.

Ministro patarėjo teigimu, į Luhanską įžengė ir ten dislokuojami reguliariosios Rusijos armijos daliniai. Iš viso, pasak jo, galima suskaičiuoti maždaug tūkstantį karių, įskaitant tuos, kurie tarnauja Rusijos Vyriausiajai žvalgybos valdybai ir Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiuose specialiosios paskirties daliniuose.

Igoris Plotnickis

Pasak jo, gabenami ir pabūklai, tankai, šarvuotieji transporteriai, artilerija.

Rusijos kariai visiškai kontroliuoja mieste susidariusią situaciją ir stebi, kaip rutuliojasi tarp teroristų kilęs konfliktas. Ginkluotų susirėmimų kol kas neįvyko“, – rašoma Z. Škiriako paskelbtoje žinutėje.

Ministro patarėjas taip pat nurodė, kad Luhanske tebėra asmeninei Aleksandro Zacharčenkos „gvardijai“, grupuotei „Vitiaz“ priklausantys separatistai.

Kiek anksčiau žiniasklaidos kanalais buvo išplatinta žinia apie automobilių kortežą. Automobiliais važiavo LLR vadeiva I. Plotnickis, jo administracijos vadovė Irina Teicman, taip pat vietinės televizijos atstovė Anastasija Šurkajeva.
Jie ir keletas kitų asmenų esą paliko okupuotą Luhansko teritoriją ir įvažiavo į Rusiją.

Ketvirtadienio vakarą Ukrainos separatistams simpatizuojantis rusų rašytojas Zacharas Prilepinas socialiniame tinkle „Vkontakte“ pasakojo apie susitikimą su I. Plotnickiu lėktuve, skridusiame iš Rostovo prie Dono į Maskvos Šeremetjevo oro uostą.

Vėliau socialiniuose tinkluose pasirodė ir vaizdo įrašas, kuriame I. Plotncikis užfiksuotas Maksvos oro uoste.

DELFI primena, kad Maskvos remiamos apsišaukėliškos „Luhansko Liaudies Respublikos“ (LLR) lyderis trečiadienį apkaltino buvusį ministrą bandymu surengti perversmą šiame konflikto krečiamame Ukrainos regione.

Trečiadienį BNS rašė, kad viename iš dviejų separatistų kontroliuojamų Rytų Ukrainos regionų jau ilgą laiką nesibaigia kovos dėl valdžios, be to keli aukšto rango pareigūnai netgi buvo nužudyti.

Antradienį liudininkai pasakojo, kad Luhansko miesto centre kai kurias gatves buvo užblokavę šimtai ginkluotų asmenų ir karinės mašinos.

Pasak jų, ginkluoti asmenys, vilkintys slepiamąsias uniformas be skiriamųjų ženklų, blokavo privažiavimus prie apsišaukėliškos LLR Vidaus reikalų ministerijos pastato.

Ginkluoti asmenys blokavo ir privažiavimus prie pastato, kur dirba LLR administracijos vadovas.

Vienas karys sakė, kad tai buvo LLR Vidaus reikalų ministerijos įsakymu surengtos karinės pratybos.

Administracinių pastatų blokada tęsėsi ir trečiadienį. Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė matęs miesto gatvėse apie 10 kariuomenės sunkvežimių ir granatsvaidį, o prie vietos vyriausybės ir VRM pastatų, pasak jo, stovėjo keturi šarvuotieji transporteriai.

Tokie veiksmai prasidėjo po to, kai Luhansko teroristų vadeiva Igoris Plotnickis anksčiau šią savaitę atleido savo vidaus reikalų ministrą Igorį Kornetą. Manoma, kad tai galėjo įvykti dėl vidinių kovų tarp sukilėlių grupuočių karo nuvargintame regione.

„I. Kornetas buvo pašalintas iš savo posto, tačiau, atrodo, tas mažas žmogus turi didelių ambicijų“, – pareiškė I. Plotnickis per spaudos konferenciją trečiadienį.

Jis apkaltino eksministrą „ginkluoto mėginimo užimti valdžią“ organizavimu Luhanske. Pasak I. Plotnickio, buvusio vidaus reikalų ministro šalininkai sulaikė kelis vietos prokuratūros darbuotojus.

Vaizdo įraše, kurį anksčiau trečiadienį paskelbė I. Plotnickio atstovai, separatistų lyderis sakė, kad „nepakankamai vertinome buvusio Vidaus reikalų ministerijos vadovo nusižengimų, arba, kaip galime dabar pasakyti – nusikaltimų, skaičių ir pobūdį“.

„Drauge su generaline prokuratūra aptarsime naktį įvykusią situaciją, – sakė I. Plotnickis. – Darbą pradeda policija: niekas neliks nenubaustas.“

Iš pareigų atleistas I. Kornetas, nesutikęs iš pareigų pasitraukti savo noru, situacijos nekomentavo.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Kremlius žino apie tą situaciją, tačiau kol kas savo komentarų dėl jos nepateikė.

Prorusiški separatistai Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ įkūrimą paskelbė po 2014 metų kovo, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Dėl to Ukrainos rytuose įsiplieskė iki šiol tebesitęsiantis karas, nusinešęs daugiau kaip 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Per susirėmimus Rytų Ukrainoje žuvo penki vyriausybės pajėgų kariai, keturi sužeisti

Rytų Ukrainoje per susirėmimus praėjusią parą žuvo penki Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai, o dar keturi buvo sužeisti, penktadienį pranešė antiteroristinės operacijos štabo atstovai spaudai.

„Per praėjusią parą palei visą sąlyčio liniją iš viso buvo užfiksuoti septyni ugnies nutraukimo režimo pažeidimai iš priešininko pusės, įskaitant vieną kovinį susirėmimą. Per praėjusią parą žuvo penki ukrainiečių kariai, dar keturi patyrė sužalojimų. Vieno kario sveikatos būklė yra sunki, trijų – patenkinama“, – sakoma pranešime, penktadienio rytą paskelbtame antiteroristinės operacijos štabo spaudos centro paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasak Kijevo, priešininkų pusėje žuvo aštuoni kovotojai, o dar devyni buvo sužeisti.