„Borei“ reiškia „šiaurės vėjas“. Šios klasės laivai sukurti pakeisti didžiausius pasaulyje sovietinės epochos „Typhoon“ klasės povandeninius laivus, kurių šiuo metu eksploatuojamas tik vienas.

Naujausias „Borei-A“ klasės povandeninis laivas, pavadintas „Kunigaikštis Vladimiras“, į vandenį nuleistas šių metų lapkritį.

Nuo pirmųjų trijų 955-ojo projekto laivų „Borei-A“ skiriasi talpa - vietoje 16 įprastų balistinių raketų „Bulava“, kurių kiekviena turi mažiausiai šešias branduolines galvutes, naujame povandeniniame laive telpa 20. „Kunigaikštis Vladimiras“ pastatytas „Sevmaš“ laivų statykloje.

Iki 2020 metų numatoma eksploatacijai perduoti aštuonis tokius laivus. Tiesa, neseniai pasirodė informacija, kad iki 2021 metų Rusijos laivynas turės tik septynis „Borei“ klasės povandeninius laivus.

„Rusijos laivų statybos pramonė paprastai dėl įvairių priežasčių nesilaiko pristatymo terminų. Pavyzdžiui, jiems dažnai kyla problemų su rangovais“, – sakė Rusijos reikalų ekspertas ir buvęs Švedijos kariuomenės pulkininkas leitenantas Jorgenas Elfvingas.

Po nuleidimo į vandenį ir nuodugnių bandymų ateinančiais metais „Kunigaikštis Vladimiras“ bus perduotas laivynui ir taps Šiaurinio laivyno dalimi. Anot J. Elfvingo, šis laivas patruliuos atlikdamas Rusijos vykdomos branduolinio atgrasymo programos elemento vaidmenį.

Panašią atgrasymo misiją, kai jūrose plaukiojantys strateginiai povandeniniai laivai bet kurią akimirką pasiruošę paleisti balistines raketas su branduoliniais užtaisais, gali vykdyti tik kelių šalių laivynai. Pateikiame daugiau informacijos apie didžiausius pasaulyje povandeninius laivus.

7) „Jin“ klasės povandeniniai laivai: Kinijos ambicijų pavyzdys

Kinijos statomų „Jin“ arba 094 tipo povandeninių laivų galimybės primena Rusijos naudotų „Delta III“ klasės laivus: jie yra dideli, triukšmingi, bet gali gabenti keliolika balistinių raketų su branduolinaiis užtaisais ir leistis į ilgas atgrasymo keliones.

Kinijos povandeninis laivas

Pirmą sykį pastebėtas 2006 metais pirmasis šios klasės laivas į laivyną priimtas po ketverių metų, o jau 2015-siais Kinijos laivyne buvo keturi šios klasės laivai. Manoma, kad Kinija siekia turėti mažiausiai aštuonis tokius laivus, kurių kiekvienas gabena po 12 balistinių tarpžemyninių raketų.

6) „Triomphant“ klasės povandeniniai laivai: Prancūzijos galios simbolis

Viena iš dviejų Europos valstybių, turinčių branduolinį ginklą, Prancūzija savo strateginę atgrasymo priemonę - balistines raketas M41 ir M51 naudoja būtent šios klasės povandeniniuose laivuose. Jų Prancūzijos laivynas turi keturis, kurie valstybei kainavo daugiau, nei 9 mlrd. eurų.
Le Triomphant

Kiekvienas „Triomphant“ klasės povandeninis laivas gabena po 16 balistinių raketų, kurių kiekviena turi po šešias, daugiau nei 100 kilotonų galios branduolines galvutes. Tad vienas laivas teoriškai gali sunaikinti 96 skirtingus taikinius. 2009 metais povandeninis laivas „Triomphant“ Atlanto vandenyne susidūrė su Karališkojo Laivyno povandeniniu laivu „HMS Vanguard“ ir buvo apgadintas.

5) „Vanguard“ klasės povandeniniai laivai: britų branduolinio ginklo nešėjai

Jungtinės Karalystės naudojami „Vanguard“ klasės povandeniniai laivai dislokuoti Klaido karinio jūrų laivyno bazėje Škotijoje ir veikia kaip atgrasymo priemonė. Visas britų turimas branduolinis arsenalas telpa šiuose laivuose.

HMS Vanguard

„Vanguard“ klasės povandeninių laivų ilgis yra 150 metrų, o svoris – 15,9 tūkst. tonų. Visuose laivuose yra po 16 balistinių raketų „Trident“, kurių kiekviena turi aštuonias branduolines galvutes. Bet kuri iš šių galvučių yra daug kartų galingesnė už ant Hirošimos numestą atominę bombą. Paskutiniais praėjusio amžiaus dešimtmečiais pastatytus laivus nuo 2030-ųjų ketinama pakeisti naujos, „Dreadnought“ klasės povandeniniais laivais.

„Vienas iš pirmųjų sprendimų, kuriuos priėmė Theresa May, kai tapo ministre pirmininke, buvo nurodymas pastatyti tris naujus povandeninius laivus ir taip sustiprinti šalies branduolinio atgrasymo potencialą“, – sakė Švedijos povandeninio laivo atsargos kapitonas Nilsas Bruzelius, šiuo metu dėstantis Švedijos karo akademijoje.

4) „Delta“ klasės povandeniniai laivai turėjo smogti taikiniams JAV

„Delta“ klasė – ketvirta pagal dydį povandeninių laivų klasė. Šie laivai buvo suprojektuoti Sovietų Sąjungoje Šaltojo karo metu su labai paprastu tikslu: branduolinio konflikto atveju jie turėjo smogti taikiniams Jungtinėse Valstijose.

Sovietų povandeninis laivas

Iš viso sukurtos keturios skirtingos „Delta“ povandeninių laivų modifikacijos - I, II, III ir IV. Šiuo metu Rusijos laivyne liko tik „Delta III“ ir „Delta IV“ klasės povandeniniais laivai.Tačiau visi šie modeliai gyvena savo paskutines dienas ir daugumą ketinama nurašyti per artimiausią dešimtmetį.

„Dauguma jų – tiesiog metalo laužas“, – sakė N. Bruzelius.

3) „Ohio“ klasės povandeniniai laivai: neįtikėtina smogiamoji galia

Amerikietiški „Ohio“ klasės povandeniniai laivai, tarp jų ir „USS Michigan“, kuris šį pavasarį buvo nusiųstas į Pietų Korėją kaip perspėjimas Šiaurės Korėjai, yra 170 metrų ilgio ir sveria 18,7 tūkst. tonų. Šiuos laivus pradėjo statyti aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, vienas jų kainuoja apie 2 mlrd. dolerių. Tai buvo atsakas į stiprėjančius Sovietų Sąjungos gebėjimus atremti priešo laivų grėsmes.

"Ohio" klasės povandeninis laivas "USS Henry M. Jackson"

Net ir būdami milžiniški, „Ohio“ klasės povandeniniai laivai pasižymi tyliu veikimu, o vienam iš 18 šios klasės laivų priskirtos dvi skirtingos įgulas. Be to, keli šios klasės laivai pritaikyti leisti ne balistines raketas „Trident“, o specialius krovinius.

Pavyzdžiui, povandeniniame laive „USS Michigan“, kuris šiuo metu yra Pietų Korėjos Busano uoste, telpa 154 sparnuotosios raketos „Tomahawk“, kurios gali tiksliai smogti taikiniams sausumoje.

2) „Borei“ klasės povandeniniai laivai: nusileidžia į 450 metrų gylį

„Borei“ sukurtas, kaip naujos kartos atominis povandeninis laivas, turintis pakeisti „Typhoon“ klasės laivus. „Borei“ klasės povandeniniai laivai yra mažesni už savo pirmtakus, tačiau juos sunkiau aptikti ir jie yra gerokai manevringesni.

Borei klasės povandeninis laivas

Po vandeniu toks laivas gali judėti trisdešimties mazgų greičiu, o išplaukęs į paviršių – penkiolikos mazgų greičiu. Laivo, kuris, kaip teigiama, gali panirti į 450 metrų gylį, įgulą sudaro 107 jūreiviai ir karininkai. Laivo ilgis – 170 metrų, o svoris – 24 tūkst. tonų. Jo balistinės raketos gali nešti tiek taktines, tiek ir strategines branduolines kovines galvutes.

Rusijos laivynas yra užsisakęs aštuonis „Borei“ klasės laivus. Trys jau yra eksploatuojami, o ketvirtasis turėtų prisijungti prie Rusijos laivyno. Pirmo šios klasės laivo statybos kaina siekė mažiausiai 890 mln. JAV dolerių.

1) „Typhoon“ klasės povandeninis laivas: lankėsi ir Baltijos jūroje

O štai ir didžiausias pasaulyje povandeninis laivas. 172 metrų ilgio atominis laivas „Dmitrijus Donskojus“ sveria 48 tūkst. tonų.

Tai yra vienintelis tokios klasės povandeninis laivas, kuris vis dar eksploatuojamas. Pagal NATO klasifikaciją, tokie laivai yra vadinami „Typhoon“. Tokį laivą galima apginkluoti 20 raketų su 200 kovinių galvučių, tiesa, šiuo metu jis naudojamas, kaip bandomųjų balistinių raketų platforma.

Šios klasės povandeninius laivus Sovietų Sąjungoje statė aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Laivas turėjo slėptis po Arkties ledo sluoksniu ilgą laiką ir būti pasirengęs atsakyti į branduolinę ataką arba smogti pirmas.

Po modernizacijos vienintelis likęs šios klasės laivas - „Dmitrijus Donskojus“ į jūrą iš Severodvinsko išplaukia retai. Tačiau šių metų vasarą šis laivas buvo atplaukęs į Baltijos jūrą, kur dalyvavo karinių laivų parade Sankt Peterburge. Tiesa, milžiniškas povandeninis laivas visą kelionę plaukė išniręs į paviršių.

Typhoon klasės povandeninis laivas

„Jis negalėjo panirti po vandeniu Baltijos jūroje, nes yra sukonstruotas gerokai sūresniam vandeniui. Jis tiesiog smigtų į dugną kaip akmuo, jeigu pamėgintų tai padaryti vandenyje, kuriame yra tokia maža druskos koncentracija“, – paaiškino N. Bruselius. Būtent šios klasės laivas įkvėpė pagal Tomo Clancy knygą pastatyto filmo „Raudono spalio“ medžioklė“ kūrėjus.