Šaltinių teigimu, staigus amerikiečių pajėgų išvedimas iš Sirijos gali padėti prezidentui Basharui al Assadui „užbaigti Sirijos teritorijos užėmimą“ ir garantuoti jam „politinį išlikimą“.

„Tokia baigtis taptų Irano, artimiausio (Sirijos) sąjungininko, pergale“, – pažymi šaltiniai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Kad to išvengtų, Amerikos administracija planuoja palikti karius Sirijos šiaurėje ir įsteigti ten naują vietos valdžią, kuri būtų nepriklausoma nuo B. al Assado vyriausybės.

JAV pareigūnai taip pat sakė, jog tikisi, kad nuolatinis amerikiečių karių buvimas Sirijos šiaurėje bus parama Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF) ir privers B. al Assadą sutikti su nuolaidomis Jungtinių Tautų remiamose taikos derybose Ženevoje.

Šaltiniai pabrėžė, kad „nuolatinis JAV karinio kontingento buvimas Sirijoje būtinas siekiant iki galo likviduoti „Islamo valstybę“.

„Administracija ne tik plečia savo vaidmenį Sirijoje, bet ir siekia naujos sąveikos su Rusija“, – rašo dienraštis.

„The Washington Post“ primena, kad JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas patvirtino, kad Amerikos administracija planuoja palikti savo karius Sirijoje.

Praėjusią savaitę paklaustas, kiek laiko JAV kariai bus Sirijoje, gynybos sekretorius sakė: „Mes nesiruošiame išeiti jau dabar“.

Pasak jo, pirmiausia reikia, kad būtų sureguliuoti santykiai tarp B. al Assado ir Sirijos opozicijos.

„Ketiname užtikrinti būtinas sąlygas diplomatiniam sprendiniui... Tai reiškia, kad užbaigę karinę dalį nepaliksime viso kito likimo valiai“, – pabrėžė J. Mattisas.

Oficialiais duomenimis, šiuo metu Sirijoje yra 503 amerikiečių kariai, pasiųsti į tą šalį apmokyti ir padėti SDF. Vis dėlto manoma, kad tikrasis skaičius yra daug didesnis ir kad į šį kontingentą taip pat patenka specialiųjų operacijų kariai, fronto aviacijos dispečeriai, artileristai ir kiti, siunčiami vykdyti po kelis mėnesius trunkančių misijų.

„The Washington Post“ cituoja Vašingtone įsikūrusio Naujojo Amerikos saugumo centro (CNAS) ekspertą Nicholą Herasą, kuris mano, kad planai palikti karius Sirijoje rodo, kad nuo misijos sutriuškinti „Islamo valstybę“ pereinama prie platesnės Baltųjų rūmų strategijos, skirtos užkirsti kelią Irano įtakos regione stiprėjimui.

„Yra tinkamos sąlygos kovos su „Islamo valstybe“ kampaniją transformuoti į kovos su Iranu kampaniją“, – sakė N. Herasas.

„JAV neturi bendro plano likti, tačiau ir pasitraukti neskuba, – sakė ekspertas. – Tai, kad nėra JAV misijos užbaigimo grafiko, reiškia, kad Pentagonas ruošia pagrindą Amerikai būti įsitraukusia į reikalus Sirijoje ne vienerius metus“.

„JAV mėgina įšokti į paskutinį vagoną“

Tuo Rusijos aukštųjų parlamento rūmų – Federacijos Tarybos – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas, komentuodamas šį pranešimą, pareiškė, kad amerikiečiai bando įtvirtinti savo neteisėtą buvimą Sirijoje, grubiai palaikydamos ten vidaus separatizmą.

Jo nuomone, pranešimus šia tema reikėtų vertinti kaip dalį „derėtuvių“ su vadinamųjų garantuojančių šalių trejetu – Rusija, Turkija ir Iranu.

„Dabartinės Amerikos politikos zigzagai regione nenuspėjami, o jos galutiniai tikslai (neskaitant Irano susilpninimo bet kokia kaina) – neaiškūs. Tačiau į tokius informacijos pliūpsnius tikriausiai reikėtų žiūrėti kaip į didžiulių „derėtuvių“ su Rusija ir vadinamųjų garantuojančių šalių trejetu elementą: atseit mes suprantame, kad Sirijos (konflikto) sureguliavimo proceso nesustabdyti, bet mes priversime skaitytis su mumis ir tais, kuriuos mes palaikome“, – rašo K. Kosačiovas savo „Facebook“ paskyroje.

Pasak jo, tai, kad „Amerikos „rūmų“ žiniasklaidoje pasirodė informacija apie tai, kad JAV nesiruošia pasitraukti iš Sirijos ir apskritai planuoja sukurti savo protektoratą šalies šiaurėje, suprantama, nėra atsitiktinis dalykas“.

„Be kita ko, tai, beje, yra svarbus įrodymas, kad (šachmatų) partijoje prasideda endšpilis: daugelis skuba rezervuoti patogias pozicijas finale, kad jau būdami jose galėtų daryti įtaką politinio sureguliavimo procesui“, – aiškino įtakingas federacijos Tarybos narys.

K. Kosačiovo nuomone, tai taip pat yra JAV bandymas „įšokti į paskutinį Sirijos proceso traukinio, kuris akivaizdžiai prašvilpė pro šalį, vagoną, ir tai aiškiai patvirtino vakarykštis trišalis Rusijos, Irano ir Turkijos lyderių viršūnių susitikimas“.

„Ir Amerika tai daro vieninteliu jai galimu būdu: grubiai remdama separatizmą Sirijos viduje (juk Vašingtonas puikiai žino, kad Sirijos valstybės vientisumo išsaugojimas – svarbiausia taikos proceso sąlyga) ir stengdamasi įtvirtinti savo absoliučiai neteisėtą buvimą Sirijos žemėje“, – sakė jis.

Pasak K. Kosačiovo, kiek realios šios grėsmės, parodys laikas.

Tuo pat metu jis pabrėžė, kad Rusija nevengė dialogo nė su viena iš suinteresuotų šalių. Pasak K. Kosačiovo, neatsitiktinai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas specialiai skambino kitų regiono valstybių lyderiams, kad pabrėžtų, jog tai, kas vyksta, nėra nukreipta prieš kažkurią iš tų šalių.

„Todėl bet koks šantažas ir veiksmai, kuriais siekiama suskaldyti Siriją, nėra geriausias būdas įkišti koją į Sirijos proceso tarpdurį“, – pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)