Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia žurnalistams pareiškė, kad „JIM mirė“, turėdamas galvoje Jungtinį tyrimų mechanizmą (Joint Investigative Mechanism, JIM). Ši ekspertų komisija dvejus metus aiškinosi cheminių atakų Sirijoje vykdytojus, o penktadienį baigė savo darbą.

„Esame pasirengę kalbėti apie galimybę įsteigti, sukurti naują mechanizmą, kuris pakeistų JIM ir iš tiesų profesionaliai, objektyviai ir nešališkai dirbtų savo darbą“, – sakė V. Nebenzia po Saugumo Tarybos posėdžio, vykusio už uždarų durų.

Rusija praėjusią savaitę dukart pasinaudojo veto teise, kad blokuotų JIM įgaliojimų pratęsimą. JIM ekspertai praėjusį mėnesį priėjo prie išvados, kad Sirijos oro pajėgos šių metų pavasarį surengė cheminę ataką opozicijos kontroliuotame Chan Šeichūno mieste, per kurią žuvo dešimtys žmonių.

Balandžio 4 dieną įvykdyta brutali ataka ir pasaulį apskriejusios nuo zarino mirštančių vaikų nuotraukos sukėlė tarptautinio pasipiktinimo bangą.

JAV kariuomenė davė griežtą atkirtį Damasko režimui, balandžio 7 dieną prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) įsakymu paleidusi 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Sirijos karinę bazę, iš kurios, manoma, buvo surengta ta pražūtinga ataka.

Rusija atmetė JIM išvadas, pareiškusi, kad tyrimas buvo fiktyvus, nes ekspertai nesilankė Chan Šeichūne ir rėmėsi liudininkais, anot V. Nebenzios, susijusiais su opozicija.

V. Nebenzia sakė, kad JIM „visiškai save diskreditavo“.

„JIM nebegali toliau funkcionuoti dabartiniu pavidalu“, – pažymėjo ambasadorius.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) turi pristatyti dar kelias ataskaitas apie savo faktų nustatymo misijas Sirijoje, per kurias renkami duomenys apie cheminių ginklų panaudojimą.

Vienoje iš neseniai paskelbtų OPCW ataskaitų buvo rašoma, kad zarinas panaudotas ir per kitą incidentą kovo 30 dieną Lataminos kaime. Ši ataskaita dabar yra pateikta Saugumo Tarybai.

„Jei nebus JIM, mums reikia kažko, kieno darbas būtų nagrinėti tas OPCW ataskaitas ir nustatyti, kuri iš (Sirijos konflikto) šalių atsakinga už kiekvieną cheminio ginklo panaudojimo atvejį“, – šią savaitę sakė Didžiosios Britanijos ambasadorius Matthew Rycroftas.

„Tai itin svarbu siekiant atskaitomybės“, – pažymėjo jis.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley penktadienį po Maskvos veto sakė, kad „Rusija nepritars jokiam mechanizmui, kuris galėtų nušviesti, kaip jos sąjungininkas, Sirijos režimas, naudoja cheminius ginklus“.