Dingusių jūreivių šeimos buvo informuotos apie šį incidentą trečiadienio popietę nukritus lėktuvui „Grumman C-2A Greyhound“, skraidinusiam 11 žmonių. Šis lėktuvas nukrito maždaug už 930 km į pietryčius nuo Okinavos, sakoma JAV Karinių jūrų pajėgų pranešime.

Aštuoni jūreiviai buvo išgelbėti tuojau po avarijos ir nuskraidinti į lėktuvnešį „USS Reagan“, atplaukusį į Filipinų jūrą dalyvauti pratybose su Japonijos pajėgomis.

„Šiuo metu visų jų būklė gera“, – sakoma pranešime.

„Greyhound“ nukrito per įprastą transporto skrydį. Lėktuvas gabeno keleivius ir krovinius iš JAV Jūrų pėstininkų korpuso Ivakunio aviacijos stoties pietų Japonijoje į „USS Ronald Reagan“.

Šis lėktuvnešis dabar vadovauja bendrai JAV ir Japonijos karinių laivynų operacijai, per kurią stengiamasi surasti dingusius jūreivius.

„Ieškodami visą naktį keli laivai ir orlaiviai iki šio ryto patikrino daugiau kaip 320 jūrmylių (600 km)“ ruožą, sakoma ketvirtadienį paskelbtame JAV Karinių jūrų pajėgų pranešime.

Paieškose dalyvauja amerikiečių eskadriniai minininkai „USS Stethem“, „USS Chafee“ ir „USS Mustin“, taip pat jūrinio patruliavimo ir žvalgybos lėktuvai ir sraigtasparniai.

Jiems padeda japonų sraigtasparnių nešėjai „JS Kaga“ ir „JS Ise“, taip pat minininkai „JS Teruzuki“, „JS Samidare“ „JS Shimakaze“.

Trečiadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė per „Twitter“: „@USNavy (JAV Karinės jūrų pajėgos) vykdo paieškų ir gelbėjimo (misiją) sudužus orlaiviui. Stebime padėtį. Maldos už visus susijusius.“

Lėktuvai C-2A yra plačiai naudojami aprūpinti JAV lėktuvnešius. Jie paprastai skraidina krovinius, paštą ir žmones į šiuos laivus, kurie gali būti dislokuoti bet kurioje Žemės rutulio vietoje, arba iš jų.

Avarijos priežastis kol kas nežinoma; JAV karinis laivynas pradėjo tyrimą. Amerikiečių pareigūnai trečiadienį sakė Japonijai, kad preliminari įtariama incidento priežastis – variklių gedimas.