„Atidžiai išanalizavus visus prieinamus faktus, aišku, kad padėtis Rachinų valstijoje prilygsta etniniam rohinjų valymui“, - teigė R. Tillersonas.

Toks JAV nuosprendis neturės jokių teisinių arba diplomatinių pasekmių, tačiau paskatins suvokti, kad šį klausimą būtina skubiai spręsti, tvirtino aukšto rango Valstybės departamento pareigūnai.

„Asmenys, kalti dėl šių žiaurumų, privalo atsakyti už savo veiksmus“, - teigė R. Tillersonas, pabrėždamas, kad JAV remia nepriklausomą padėties Mianmare tyrimą ir svarstys tolesnius žingsnius, įskaitant galimas tikslines sankcijas.

Tai - pirmas kartas, kai JAV padėtį Mianmare apibūdino kaip etninį valymą. Pastebėtina, kad Vašingtonas susilaikė nuo padėties pavadinimo genocidu arba karo nusikaltimais - tokie apibūdinimai būtų turėję rimtesnes teisines ir diplomatines pasekmes.

Nuo susidorojimo su Mianmaro rohinjų mažuma pradžios šių metų rugpjūtį į kaimyninį Bangladešą pabėgo apie 620 tūkst. šiai etninei grupei priklausančių žmonių. Jie liudijo apie savo ir kitų bendruomenės narių patirtus žiaurumus.