Pranešimą apie draudimą linksmintis parlamentarams perdavė Pietų Korėjos nacionalinės žvalgybos tarnyba (NIS) per pirmadienį (lapkričio 20 d.) už uždarų durų vykusį informacinį susirinkimą, rašo „The Telegraph“.

„[Pchenjanas] įvedė sistemą, numatančią kasdienes partijos narių ataskaitas apie žmonėms iškylančius ekonominius sunkumus ir draudžiančią bet kokius susiėjimus, per kuriuos būtų vartojamas alkoholis, dainuojama arba kitaip linksminamasi“, – pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, cituodama NIS atstovo neva pasakytus žodžius.

Griežtos priemonės yra antras žingsnis po nemenką nuostabą sukėlusio draudimo rengti populiarųjį Pchenjano alaus festivalį, turėjusį įvykti liepos mėnesį, kai šalį jau kurį laiką alino sausra.

Šiaurės Korėjos gyventojams, jau ir taip besitaikstantiems su įvairiais asmeninių laisvių apribojimais, taip pat uždrausta reikšti dėkingumą savo gimdytojoms per Motinos dieną, mat tokie jausmų proveržiai, kaip rašoma Šiaurės Korėjos aktualijoms skirtoje svetainėje „Daily NK“, galėtų nuslopinti entuziazmą, kurio neturi stokoti liaupsinant šalies diktatorių Kim Jong Uną.

Kaip praneša padėtį uždarojoje valstybėje stebintys šaltiniai, tolydžio populiarėjanti lapkričio mėnesį švenčiama šventė, per kurią akcentuojamas motinų kaip nepamainomų mokytojų ir tautos vedlių vaidmuo, kertasi su aukščiausiojo šalies vadovo asmenybės kultą skelbiančia ideologija.

Šalies vadovai labai aiškiai davė suprasti, kad prie gėlių puokščių pridedami sveikinimai, kuriuose surašyti meilės ir ištikimybės prisipažinimai būtų skirti ne Kim Jong Unui, o kuriam nors kitam asmeniui, yra netoleruotini.

„Išties liūdna, kad žmonės privalo reikšti padėką „tėvui“ Kim Jong Unui, vos tik jis ką nors padaro, bet negali padėkoti tikrosioms savo motinoms per Motinos dieną“, – sakė vienas Pietų Pchenjano provincijos gyventojas.

Pats Kim Jong Unas pastaruoju metu taip pat deda vis daugiau pastangų siekdamas užsitikrinti tautos elito lojalumą: tam tikras pastabas dėl drausmės jis jau išsakė dviem aukštus postus galingiausios Šiaurės Korėjos karinės organizacijos vadovybėje užimantiems pareigūnams.