Pasak jo, šiuo metu mieste yra užtvertas visas centras, ten yra sunkioji technika - „Kamaz“ sunkvežimiai, šarvuočiai, pėstininkų kovos mašinos. Karinės technikos kolonos į Luhanską atvyko ir iš Donecko.

„Kiemų gyventojų, kurie ten gyvena, neįleido namo, griežta kontrolė. Bet tiems, kurie turi registraciją, visgi pavyko patekti į namus“, - pasakojo jis radijui „Hromadske“.

„Yra dvi versijos. Pirmoji - tie, kurie ten su ginklais - tai kariai iš vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ (DLR). Bet kai kas iš Luhansko žmonių sako, kad tai kariai iš Rusijos. Labai sunku nustatyti, kas jie iš tiesų yra, nes ten ir komendatūroje yra rusų karių. Tačiau reikalas tas, kad taip vadinamąjį „ministrą“ (vidaus reikalų ministrą Igorį Kornetą - red.) bandė nušalinti nuo pareigų, bet jis nepasitraukė, buvo paskirtas naujas, „vykdantis ministro pareigas“, bet jis negalėjo pradėti vykdyti savo pareigų, nes senasis „ministras“ neatlaisvino savo kabineto“, - pasakoja J. Spirinas.

Žurnalistas pridūrė, kad televizija ten nedirba. „Luhanske yra karių, apie 19 val. į Luhanską įvažiavo didelis karinės technikos kiekis, vaizdo įrašas jau yra internete. Pagal mano skaičiavimus - tai yra apie 200 technikos vienetų“, - sakė jis.

Pasak J. Spirino, konfliktas vadinamojoje LLR tęsiasi jau ilgiau nei metus, jis prasidėjo maždaug 2016 metų kovą, kai įsižiebė konfliktas tarp Igorio Plotnickio (apsišaukėliškos LLR vadeivos - red.) ir jėgos struktūrų.

„Bet reikėtų suprasti, kad, greičiausiai, Kornetas turi palaikymą DLR, bet ne Rusijoje, o štai Plotnickis kaip tik turi Rusijos palaikymą, nes jo parašai yra ant Minsko susitarimų. Todėl dabar, matyt, Rusijai nelabai naudinga nušalinti Plotnickį, nes teks perrašyti (Minsko susitarimus - red.). Plotnickis yra kaip Rusijos statytinis, o Kornetas pasisako už DLR ir LLR sujungimą. Daug žmonių Luhanske mano, kad DLR yra kažkokia tvarka, ir jie sako, kad būtų gerai, jeigu būtume viena teritorija“, - pasakojo žurnalistas.

Visiškai kitokią versiją pateikė RBK šaltinis Kremliuje.

Pasak jo, Kremlius palaikė į atsargą išsiųsto pasiskelbusios „Luhansko liaudies respublikos“ (LLR) VRM vadovo I. Korneto poziciją, kilus konfliktui su respublikos vadovu I. Plotnickiu, praneša RBK, remdamasi šaltiniu Kremliuje, artimu prezidento padėjėjui Vladislavui Surkovui.

Doneckas gana nepriklausomas nuo Kremliaus ir iš esmės jų santykius galima pavadinti neįkyriu protektoratu, o Luhansko atveju Maskva nusprendė pakoreguoti tam tikrus procesus respublikoje ir padidinti savo įtaką“, – sakė pašnekovas.

Kaip informuoja tvrain.ru, jis pridūrė, kad Maskva „kruopščiai pasvėrė visas rizikas ir priėmė sprendimą padaryti įtaką politinei situacijai Luhanske“. Pašnekovas pabrėžė – Kremliuje supranta, kad „Luhansko chaoso dalis – ne visai išmintingos LLR vadovo taktikos rezultatas“.

„Bet žengti radikalius žingsnius ir keisti vadovybę kol kas neketina. Jam duotas paskutinis šansas iš naujo sukurti sistemą – tik jau be vidinių pykčių, skandalingų pasikėsinimų ir žmogžudysčių“, – reziumavo pašnekovas.

Tuo metu „Informacinio pasipriešinimo“ (IP) grupės koordinatorius Dmitrijus Tymčiukas savo feisbuko paskyroje rašo, kad į Luhanską buvo įvestos rusų privačios karinės bendrovės kariai.

„Į Luhanską buvo įvestas privačios rusų karinės bendrovės padalinys, kuris, remiantis IP duomenimis, anksčiau, prieš keturias dienas, atvyko į Alčevską iš Rusijos“, - rašo jis.

„Tolesnė situacija priklauso nuo sprendimo, kuris bus priimtas Kremliuje - LLR ir LLR suliejimas su vienu valdymo centru Donecke, arba status quo atkūrimas su priverstiniu Plotnickio ir Korneto „susitaikymu“, arba Plotnickio nušalinimas, kuriam Maskva taip pat turi daug priekaištų“, - rašo D. Tymčiukas.

DELFI primena, kad antradienį Luhansko centrą užėmę karinėmis uniformomis be skiriamųjų ženklų, į prašymus papasakoti, kas vyksta, arba nieko neatsakė, arba sakė: „be komentarų“, arba savo veiksmus vadino pratybomis.

Apsišaukėliškos „LLR vidaus reikalų ministerijos“ atstovas ryšiams su visuomene Sergejus Kolesnikovas nesugebėjo paaiškinti, kas vyksta, taip pat negalėjo atsakyti, ar tikrai vyksta suplanuotos pratybos.

Vėliau žurnalistai išgirdo, kad „žalieji žmogeliukai“, kurie apsupo ministeriją, neva dalyvauja bendrose pratybose su vietos specialiosiomis pajėgomis „Berkutu“.

Pasak liudininkų, ginkluoti asmenys, vilkintys kamufliažines uniformas be skiriamųjų ženklų, užblokavo privažiavimus prie apsišaukėliškos LLR vidaus reikalų ministerijos pastato. Važiuojamoji dalis buvo užstatyta autobusais ir automobiliais. Ginkluoti asmenys užblokavo ir privažiavimus prie pastato, kur dirba LLR administracijos vadovas. Ginkluoti žmonės neiškėlė jokių reikalavimų.

Lrt.lt rašo, kad kol kas nėra patikimos informacijos nei apie I. Plotnickio likimą, nei apie Kremliaus vaidmenį.

Ginkluoti kovotojai ir uniformos be skiriamųjų ženklų - separatistų gaujos Luhanske tarpusavyje kovoja kruvinas kovas nuo pat Rusijos įsiveržimo prieš trejus su puse metų, bet dar niekada tai nebuvo taip panašu į perversmą.

Tie ginkluoti asmenys, kurie kalba, sako, kad jie ištikimi vadinamosios „Luhansko liaudies respublikos“ vidaus reikalų ministrui, ir kad tai - seniai planuotos pratybos.

Tačiau atrodo, kad jie ne tik gina savo ministerijos pastatą, bet ir laiko apsiautę kitą pastatą, kur dirba separatistų vadovas.

Jam ištikima televizija neveikia jau antrą dieną, bet internete šį rytą paskelbė vaizdo įrašą, kaip I. Plotnickis susitinka su sau ištikimų jėgos struktūrų vadovais.

Įrašas turi paneigti sklandančius gandus, kad I. Plotnickis pabėgo į Rusiją, kaip yra padaręs jau ne vienas besipešančių separatistų lyderis. Skelbiami ir kiti įrašai, kur ištikimybę jam skelbia kitų valdžios institucijų atstovai.

I. Plotnickis jau yra patyręs pasikėsinimų. Dar bent trys gaujų vadai nužudyti, kiti mįslingomis aplinkybėmis mirė Luhanske ar Maskvoje. Savo vidaus reikalų ministrą Igorį Kornetą nuversti jis norėjo jau kurį laiką ir kaltino jį dėl korupcijos bei kankinimų, o pirmadienį ryžosi jį atleisti.

Šis paskelbė, kad nesitraukia, o jo pavaldiniai viešu laišku paskelbė, kad toliau paklus jam. I. Kornetas aiškina aptikęs, kad kai kurie vadovybės pareigūnai susimokę su Ukrainos valdžia, perdavęs duomenis I. Plotnickiui ir pareikalavęs juos suimti.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija situaciją vertina kandžiai: esą Luhanske vorai stiklainyje toliau ėda vienas kitą, bet Kijevas sunerimęs.

Prezidentas sukvietė Nacionalinę saugumo tarybą ir paskelbė, kad samdiniai separatistų teritorijoje suaktyvėję, o iš Rusijos įvestas naujas tankų dalinys.