Dramatiško vaizdo įrašo pradžioje kariuomenei priklausantis džipas didindamas greitį tuščiu keliu artėja prie sienos. Jis pravažiuoja patikros postus, kuriuose budi Šiaurės Korėjos apsaugos pareigūnai. Pastarieji, pravažiavus transporto priemonei, kaipmat palieka savo postus ir pasileidžia paskui automobilį.

Pravažiavęs Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo memorialinį paminklą, šalia kurio dažnai būriuojasi turistai, džipas įvažiuoja į griovį.

Keletą minučių vairuotojas, kaip galima spėti, stengiasi išvažiuoti, tačiau transporto priemonė pasirodo beviltiškai įklimpusi – jos ratai bergždžiai slysta per nukritusius lapus.

Galop jis ryžtasi gelbėtis bėgdamas – pabando kirsti sieną, tačiau vos po kelių sekundžių pasirodo ne mažiau kaip keturi, dalinio, kuriame tarnavo, bičiuliai, šaudo ta kryptimi, kuria jis bėga.

Vienas iš jį persekiojusių sienos apsaugos pareigūnų trumpam peržengė dvi šalis skiriančią sieną, tačiau netrukus apsisuko ir grįžo atgal.

Ta akimirka, kai bėglį kliudė kulka, vaizdo įraše neužfiksuota, tačiau viename iš kiek vėliau pakoreguotų įrašų jau galima matyti, kaip jis nejudėdamas guli ant nukritusių lapų krūvos.

Besivydamas perbėgėlį neteisėtai kirto sieną

Praėjusią savaitę vienas Šiaurės Korėjos kareivis, besivydamas perbėgėlį, neteisėtai kirto demarkacinę liniją su Pietų Korėja ir pažeidė 1953 metų paliaubų sutartį, trečiadienį sakė JAV vadovaujama Jungtinių Tautų vadavietė (UNC).

UNC paviešintuose stebėjimo kamerų įrašuose matyti, kad karys perbėga demarkacinę liniją, dar keletą metrų pabėgėja Pietų Korėjos teritorija, besivydamas perbėgėlį, tada sudvejoja ir grįžta į Šiaurės Korėjos pusę.

Lapkričio 13 d. prie Panmundžomo kaimo kirtęs demarkacinę liniją perbėgėlis buvo pašautas mažiausiai keturis kartus.

Sunkiai sužeistą karį išgelbėjo trys Pietų Korėjos kariai, pasiekę jį šiek tiek į pietus nuo abi šalis skiriančios linijos. Šiuo metu perbėgėlis atgauna jėgas Pietų Korėjos ligoninėje.

Šiaurės Korėjos karių pabėgimo per demarkacinę liniją atvejų pasitaiko itin retai. Panmundžomo kaimas, per kurį eina demarkacinė linija, yra turistų traukos centras. Tai vienintelis pasienio ruožas, kur Šiaurės ir Pietų Korėjų pajėgos susiduria akis į akį.

Vaizdo medžiagoje matyti, kaip perbėgėlio automobilis dideliu greičiu važiuoja tuščiu keliu iki kaimelio ir sustoja prie griežtai saugomos sienos.

Tada vyras iššoko iš visureigio ir pradėjo bėgti. Šiaurės Korėjos pasieniečiai perbėgėlį puolė vytis ir į jį šaudė.

UNC atstovas pulkininkas Chadas Carrollas žurnalistams sakė, kad vaizdo medžiagoje matyti, kaip vienas pasieniečių „kelioms sekundėms kerta demarkacinę liniją, o po to grįžta į šiaurinę Panmundžomo pusę“.

„UNC paprašė surengti posėdį aptarti mūsų tyrimą ir priemones, kad ateityje būtų užkirstas kelias tokiems pažeidimams“, – pridūrė Ch. Carrollas, kalbėdamas apie 1953 metų paliaubų sutartį pažeidžiantį įsibrovimą.

UNC atliko išsamų incidento tyrimą, sakė pulkininkas.

„Specialios tyrimo grupės pagrindinės išvados – kad Korėjos liaudies armija (KPA) pažeidė paliaubų susitarimą: pirmiausiai, kai ėmė šaudyti per demarkacinę liniją ir, antra, kai vienas KPA karys laikinai kirto demarkacinę liniją“, – sakė Ch. Carrollas.

Atgavo sąmonę

Antradienį pranešta, kad Šiaurės Korėjos karys, kuris buvo keliskart pašautas per dramatišką pabėgimo į Pietų Korėją operaciją, atgavo sąmonę.

Karys sąmonę atgavo į pietus nuo Seulo esančio Suvono miesto ligoninėje, kur jam buvo atliktos dvi sudėtingos operacijos, nurodė naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi neįvardytu vyriausybės šaltiniu.

„Karys atgavo sąmonę ir pageidavo žiūrėti televizorių“, – sakė šaltinis ir pridūrė, kad kariui „dėl jo psichologinio komforto“ rodomi Pietų Korėjos vaidybiniai filmai.

Šis karys Korėjos pusiasalį dalijančią ir griežtai saugomą demarkacinę liniją, einančią per demilitarizuotoje zonoje esantį Panmundžomo kaimą, kirto lapkričio 13 dieną.

Pasienį saugantys Šiaurės Korėjos kareiviai paleido į jį kelias dešimtis šūvių. Į karį pataikė mažiausiai keturios kulkos.

Kirtęs sieną sunkiai sužeistas karys pasislėpė šalia vieno pasienyje esančio pastato, kur jį rado trys iki tos vietos nušliaužę Pietų Korėjos kariai.

Šiaurės Korėjos karių pabėgimo per demarkacinę liniją atvejų pasitaiko itin retai. Panmundžomo kaimas, per kurį eina demarkacinė linija, yra turistų traukos centras. Tai vienintelis pasienio ruožas, kur Šiaurės ir Pietų Korėjų pajėgos susiduria akis į akį.

Pasak minėto pareigūno, dabar pacientas jau gali bendrauti su ligoninės personalu.

Siekdami nuraminti sunkiai sužeistą karį ir patikinti, kad jis tikrai yra Pietų Korėjoje, ligoninės darbuotojai jo palatoje pakabino šios šalies vėliavą. Be to, pacientui taikoma psichoterapija.

Be šautinių žaizdų, pas karį žarnyne aptikta parazitų, veikiausiai atsiradusių dėl prastos maisto higienos.

Pasak pareigūnų, medikams leidus, tyrėjų komanda turėtų po keturių ar penkių dienų apklausti karį.