Tai jis paskelbė po to, kai Zimbabvės parlamentas jau buvo ėmęsis svarstyti prezidento atstatydinimo procedūros. Toks žingsnis Zimbabvėje buvo imtasis pirmą kartą per 37 metų šalies istoriją.

Valdančioji ZANU-PF partija ėmėsi veiksmų pašalinti prezidentą iš posto, kuris vis dar laikėsi prezidento titulo nepaisant prieš savaitę įvykdyto karinio perversmo.

ZANU-PF partija, kuria pats 93-ejų R. Mugabe įkūrė ir kuriai vadovavo ilgus metus sekmadienį pateikė ultimatumą atsistatydinti per 24 valandas arba laukti atstatydinimo procedūros.

Zimbabvės parlamento rūmuose skaitant prezidento atsistatydinimo laišką aidėjo griausmingos ovacijos. Apie prezidento pasitraukimą pranešė parlamento pirmininkas Jacobas Mudenda.

„Aš, Robertas Gabrielius Mugabe, pagal Zimbabvės Konstitucijos 96-ąjį straipsnį oficialiai teikiu savo atsistatydinimą ..., nedelsiant jam įsigaliojant“, – perskaitė J. Mudenda prezidento laišką.

R. Mugabe buvo vienintelis šalies valdovas, valdęs Zimbabvę nuo pat 1980-ųjų.

Kariuomenė praėjusį trečiadienį užėmė šalies valdžią, nepraliedama nė lašo kraujo. 93-ų R. Mugabei ji skyrė namų areštą ir sulaikė kelis jo bendražygius.

Prieš pat istorinių apkaltos debatų pradžią nušalintasis Zimbabvės viceprezidentas Emmersonas Mnangagwa, galintis tapti naujuoju vadovu, patarė R. Mugabei trauktis iš posto.

„Zimbabvės žmonės kalbėjo vienu balsu, ir kreipiuosi į prezidentą Mugabe, prašydamas jo paisyti šio garsaus Zimbabvės žmonių raginimo atsistatydinti, kad šalis galėtų eiti į priekį ir išsaugoti jo palikimą“, – sakoma E. Mnangagwos pareiškime.

Parlamento pirmininkas Jacobas Mubenda pavedė bendrai Asamblėjos Rūmų ir Senato sesijai aptarti apkaltos procesą žmogui, kuris yra šalies vadovas, kurį vienintelį žino dauguma šalies gyventojų.

„Šis apkaltos procesas neturi precendento per visą nepriklausomos Zimbabvės istoriją“, – pareiškė jis.

Parlamento procedūros R. Mugabei nušalinti yra ilgas ir sudėtingos. Tad įstatymų leidėjai atidėjo posėdį iki 14val. 30 min. (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku kitoje, didesnėje salėje.

Tuo metu prie parlamento buvo susirinkę šimtai demonstrantų, raginančių R. Mugabę atsistatydinti. Iškėlę spalvingus plakatus tarp medžių parke netoli parlamento, jie reikalavo: „Pervadinkite Roberto Mugabės gatvę“, „Laisvi rinkimai, policijos brutalumui – ne“.

Hararės gatvėse žinią apie prezidento atsistatydinimą praeiviai pasitiko džiaugsmingais šūksniais, automobilių vairuotojai sveikino pranešimą spaudami garso signalus.

„Mes tokie laimingi, kad reikalai galiausiai keisis, – sakė 32-ejų kirpėjas Togo Ndhlalambi (Togas Ndhlalambis). – Kas rytą, vos pabudę, laukėme šios dienos. Šiai šaliai teko išgyventi sunkius laikus“.

Taip baigėsi ši istorinių įvykių savaitė, per kurią kariškiai perėmė šalies valdymą ir dešimtys tūkstančių Zimbabvės gyventojų išėjo į gatves reikalauti 93 metų R.Mugabe atsistatydinimo, šiam iš visų jėgų stengiantis išlikti valdžioje.