Ši vila buvo pastatyta specialiai R. Mugabei ir jo sutuoktinei Grace, skelbia „The Daily Mail“.

Baroko stiliaus marmuro ir aukso rūmai tikrai gniaužia kvapą. Čia įrengti du baseinai ir moderniausia apsaugos sistema. Rezidencija, kur gyvena ilgametis Zimbabvės vadovas tarsi akiplėšiškas pasityčiojimas iš itin vargingai gyvenančių šalies žmonių, kuriuos jau tiek metų engia ir apvaginėja.

Jeigu 93 metų diktatoriui bus leista likusį gyvenimą praleisti šiuose namuose, jis turėtų būti labai dėkingas. Kitiems taip gyvenime nepasiseka.

93 metai gyvenimo Zimbabvės standartais kone rekordinis amžius. Kai Robertas Mugabe 1980 metais atėjo į valdžią, vidutinė šalies vyrų gyvenimo trukmė siekė 59 metus. Dabar šis skaičius sumenko iki 58 metų.

Tokį štai testamentą palieka režimas, kone mirtinai nustekenęs kadaise vieną iš turtingiausių Afrikos valstybių, turėjusią derlingų žemių ir gausias iškasenų atsargas. Skaičiai kalba patys už save: štai 2008 metais mėnesinė infliacija pasiekė protu nesuvokiamą 79,6 mlrd. procentų ribą.

Mėgavosi neįtikėtina prabanga

Jeigu reiktų įvardyti vieną dalyką, kuris galėtų tapti savotišku R. Mugabe valdymo simboliu, tai greičiausiai būtų vieno trilijono Zimbabvės dolerių banknotas. Šalia šio skaičiaus kadaise Veimaro Vokietiją gąsdinusi hiperinfliacija atrodo kaip nekaltas vaikų žaidimas.

R.Mugabe ir jo žmonai tikrai pasisekė: šeimos banko sąskaitose Azijoje ir kitur finansinių atsargų prikaupta kaip reikiant. O kur dar nuosavybė Honkonge, Dubajuje, Malaizijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje.

Tie milijardai – dešimtmečius šalyje vykusios korupcijos, transformavusios Zimbabvę į mafijos valstybę, rezultatas. Dabar galima kalbėti apie visuomenę, kurią valdo nedidelė grupelė pilietinio ir karinio elito.

Robertas ir Grace Mugabe – viena iš išskirtiniausių ir įdomiausių kleptokratinių diktatorių porų. Su jais lygintis demonstruojamu gobšumu ir beširdiškumu gali nebent Nicolae ir Elena Ceausescu ir Ferdinandas bei Imelda Marcosai (atitinkamai iš Rumunijos ir Filipinų). Be to, pastarųjų diktatorių šalių žmonės niekada negyveno taip skurdžiai, kaip dabar merdi 16 mln. Zimbabvės piliečių.

2015 metais Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos atstovai suskaičiavo, kad ketvirtadalis vaikų iki penkerių metų amžiaus, gyvenantys Zimbabvėje, dėl prastos mitybos netinkamai auga, o net pusė serga anemija.

Robertas Gabrielis Mugabe tvirtina esantis Romos katalikas. Jėzuitų mokytas būsimasis diktatorius netgi yra lankęsis Vatikano popiežių kanonizavimo iškilmėse. Panašu, kad religinis auklėjimas jokios naudos nedavė, nes per visus 37 metus, kuriuos jau praleido valdžioje, jis nė kartelio neparodė nei geros valios, nei meilės žmonėms, nei atjautos.

Viešbutis, kuriame buvo apsistojusi Grace Mugabe

52 metų Grace Mugabe – moteris, dievinanti prabangą ir valdžią. Sunkaus valdingo būdo dar jau buvusi pirmoji Zimbabvės ponia tikrai niekada nebuvo tas žmogus, kuri žymiai vyresniam sutuoktiniui būtų norėjęs padėti sprendžiant moralinius klausimus ar raginusi padėti tiems, kam labiausiai reikia pagalbos.

Pirmoji R. Mugabe žmona Sally Hayfron, kuri gulėdama mirties patale sutrikus inkstų veiklai dar matė, kaip jos vyras mergina būsimą antrą žmoną, buvo jo sekretorė. Remiantis įvairiais šaltiniais, ši moteris R. Mugabe gyvenime darė didelę įtaką.

Grace visai kitokia – ji atrodo šalta, bejausmė, akies mirksiu galinti išleisti milijoną absoliučiai nereikalingam dalykui, pavyzdžiui, deimantais inkrustuotai galvūgalio lentai už 200 tūkst. svarų.

R. Mugabe, kuris, nors ir turi sukaupęs pasakiškų turtų, pats mieliau renkasi kuklesnį gyvenimo būdą, galbūt taip pinigų negarbina kaip jo žmona, tačiau vadovaujasi maoistinių pasidygėjimu individualumui.

Kai 1980 metais atėjo į valdžią, R. Mugabe, pakeitęs Ianą Smithą ir jo baltųjų dominavimą įteisinusią vyriausybę, pasaulio lyderių iš pradžių buvo sutiktas džiugiai ir svetingai. Margaret Thatcher per jo apsilankymą Londone noriai su juo šnekučiavosi vyriausybėje – ji gurkšnojo viskį, o jis vandenį.

R. Mugabe santykiai su britų valdžia visada buvo komplikuoti: meilę keitė neapykanta ir atvirkščiai. Be to, bet kokius prielankumo ženklus iš britų jis visada vertino atsargiai. O netrukus visu gražumu pasirodė žiaurumas.

1983 metais Zimbabvės vadovo pajėgos ėmėsi itin žiaurios Ndebele žmonių represijų kampanijos vakarinėje Zimbabvės teritorijoje. Šis etninis valymas, dar žinomas kaip Gukurahundi, yra pati juodžiausia dėmė per visą nepriklausomos Zimbabvės istoriją. Šis istorijos epizodas pareikalavo per 20 tūkst. civilių aukų. Pats nuožmusis R. Mugabe žudynes grindė tuo, jog Ndebele būtinas „perauklėjimas“.

R. Mugabe kampanija prieš baltaodžius Zimbabvės gyventojus buvo ne tokia žiauri, tačiau ne menkiau paveiki. Nuo 1999 metų valdantysis režimas inicijavo programą, kurios įgyvendinimo metu 4 tūkst. baltaodžiams priklausančių ūkių buvo perduoti juodaodžiams savininkams. Toks sprendimas argumentuotas noru atsilyginti išsivadavimo kovų veteranams.

Baimindamiesi smurto ir susidorojimo, baltaodžiai Zimbabvės gyventojai pradėjo bėgti iš šalies. 1979 metais šalyje jų skaičius siekė 296 tūkst., o dabar sumenkęs iki 29 tūkst. Kadaise klestėjęs šalies žemės ūkio sektorius žlugo, o labiausiai nukentėjo seniau tikrai nemenką pelną nešusi tabako auginimo pramonė.

Robertas Mugabe, Grace Mugabe

Bėgo metai, R. Mugabe seno ir jį pradėjo kankinti klasikiniai diktatoriaus simptomai. Nenoras pripažinti tikrąją savo šalies žmonių būklę ir gyvenimo sąlygas buvo derinamas su nesuderinamu dalyku – protu nesuvokiamu pinigų švaistymu asmeninėms reikmėms ir galios stiprinimui.

1996 metais įvykusios vestuvės su Grace buvo įvardijamos kaip Zimbabvės šimtmečio vestuvės. Tokia tendencija buvo stebima ir toliau: kiekvieną dešimtmetį buvo rengiama vis prabangesnė ir prabangesnė puota. Pavyzdžiui, devyniasdešimtasis diktatoriaus gimtadienis kainavo nei daug, nei mažai – 600 tūkst. svarų.

Nemažiau ekstravagantiški buvo ir Zimbabvės prezidento nuotykiai užsienyje. Nors jam ir buvo pritaikytas Europos Sąjungos kelionių draudimas, jis ir toliau skersai išilgai maišė pasaulį, lydimas maždaug 20-30 žmonių palydos. Standartinė suma, skiriama vieno tokio asmens išlaikymui užsienyje vieną dieną, siekia 1500 svarų.

Grace pinigus leido lengva ranka

Grace taip pat prisidėjo prie to, kad Zimbabvės mokesčių mokėtojų pinigai būtų vėjais leidžiami užsienyje.

Vieno apsilankymo Paryžiuje metu pirmoji Zimbabvės ponia, gimtinėje dar pravardžiuojama Pirmąja pirkėja, lengva ranka universalinėse parduotuvėse išleido daugiau nei 120 tūkst. svarų. 2014 metais išlaidos prabangos prekėms siekė apie 2 mln. svarų per metus. Pavyzdžiui, šiais metais ji nusipirko 12 žiedų su deimantais, 62 poras „Ferragamo“ batelių, 33 poras „Gucci“ batelių ir 80 tūkst. svarų kainuojantį „Rolex“ laikrodį.

Po vieno vizito Londone, kur ji buvo apsistojusi viešbučio „Claridge’s“ apartamentuose, G. Mugabe sulaukė klausimo, kaip ji galėtų paaiškinti tokį išlaidavimą dizainerių avalynei.

„Mano labai siaura pėda, tad galiu avėti tik „Ferragamo“ batelius“, – rimtu veidu tuomet pareiškė pirmoji Zimbabvės ponia.

Zimbabvės prezidentui su žmona 2002 metais buvo uždrausta lankytis Europoje, o tai reiškia, kad Grace nebegalėjo lankytis pamėgtuose pirkinių medžioklės plotuose, pavyzdžiui, „Harrods“, tačiau tai jos nuo aistros pirkti neatbaidė: nuo tada ji pradėjo Zimbabvės mokesčių mokėtojų pinigus lengva ranka švaistyti Kinijoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Žiedas su deimantu, kurį ji įsigijo minėdama 20-ąsias vestuvių su Zimbabvės prezidentu metines, kainavo 900 tūkst. svarų, o vėliau ji padavė į teismą pardavėją, tvirtindama, kad papuošalo taip ir negavusi.

Vėliau pirmoji Zimbabvės ponia pagrasino atimti visą verslininko turtą Zimbabvėje. Tokia taktika tikrai ne nauja moteriai, kuri sugebėjo įsigyti net penkis didžiulius pienininkystės ūkius už pinigus, atsiradusius tarsi iš niekur.

Panašu, kad Zimbabvės prezidento atžalos taip pat perėmė tėvų polinkį gyventi ne pagal išgales ir maudytis didžiulėje prabangoje.

Rugsėjį Grace sūnus iš pirmosios santuokos Russellas Goreraza štai įsigijo net ne vieną, o du „Rolls-Royce“ limuzinus. 33 metų mergišiaus reputaciją užsitarnavęs vyras pametęs galvą ne tik dėl moterų, bet ir dėl automobilių. Po skurdo nualintą šalį jis važinėjasi prabangiausiais automobiliais ir dėl to absoliučiai nesuka galvos.

Mugabe poros jauniausias sūnus Chatunga taip pat garsėja ekstravagantiškais poelgiais ir įnoriais. Socialiniame tinkle „Snapchat“ jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pila šampaną (butelis „Armand de Brignac Ace of Spades“ kainuoja 200 svarų) ant savo 45 tūkst. svarų vertės laikrodžio. Maža to, visiems giriasi, kad jam galima viskas, nes jo „tėvas valdo šalį“.

Robertas Mugabe, Grace Mugabe

Savaime suprantama, per vienintelės R. Mugabe dukters Bonos vestuves 2014 metais trūko tik paukščių pieno. Skaičiuojama, kad ceremonijai buvo išleisti 3 mln. svarų. Pavyzdžiui, vien naujas kelias, vedantis į ceremonijos vietą užmiesčio klube, kainavo 500 tūkst. svarų. Šventėje iš viso dalyvavo 4 tūkst. svečių.

Tik jokiais būdais nekritikuokite Grace atžalų – bent jau jai girdint.

Grace labai ugningo būdo, kuri labai išraiškingai pademonstravo 2009 metais Honkonge, kai nurodė savo apsaugos darbuotojui prie prabangaus viešbučio trenkti ją sunervinusiam fotografui. Netrukus fotografą auklėti ėmėsi ir pati Zimbabvės pirmoji ponia, vožusi jam tiesiai į veidą kumščiu su savo masyviu deimantais inkrustuotu žiedu.

Pusiausvyrą viešai moteris vėl prarado 2017 metų rugpjūtį, kai viešbutyje Johanesburge užsipuolė dvidešimtmetę manekenę Gabrielą Engels. Jeigu ne diplomatinė neliečiamybė, pirmoji Zimbabvės ponia būtų tikrai atsidūrusi už grotų.

Vienas iš visus labiausiai dominančių klausimų, yra tai, iš kur Zimbabvės prezidento šeima turi tiek pinigų.

Atsakymas labai paprastas – deimantai. Kaip ir kiti Zimbabvės valdančiojo elito nariai, Mugabe šeima pasiima savo pelno dalį iš Marange deimantų radavietės, esančios netoliese sienos su Mozambiku. Deimantų kasybos operacijos vykdomos kartu su Kinijos verslininkais. Apmaudžiausia, kad deimantai, kurių vertė siekia apie 800 mlrd. svarų, nė trupučio nepalengvino sunkaus paprastų Zimbabvės žmonių gyvenimo.

Vėl grįžkime prie pirmosios Zimbabvės ponios. Jeigu Grace ir toliau visą savo laiką ir jėgas būtų skyrusi batelių pirkimui, jos gyvenimas būtų ramesnis, tačiau ji nusprendė turinti politinių ambicijų.

Norėdama savo tikslams pasinaudoti sutuoktinio įtaka, pastaraisiais metais moteris pradėjo reklamuotis kaip politinė kandidatė, galbūt tinkama vieną dieną vadovauti šaliai. Nieko keisto, kad tokie siekiai kaip reikiant papiktino dabartinę politinę ir karinę valdžią, kurie prezidento postą regi kaip savo nuosavybę.

„Jie sako, kad noriu būti prezidentė. Kodėl gi ne? Ar aš ne Zimbabvės gyventoja?“ – neseniai per politinį renginį savo rinkėjams kalbėjo tuomet dar pirmoji Zimbabvės ponia. Deja, šalies gyventojams ji tikrai neatrodo jų verta kandidatė.

Jeigu R. Mugabe valdžioje pakeistų Emmersonas Mnangawa, Grace laukia ne itin šviesi ateitis, greičiausiai jai tektų bėgti iš šalies (gali būti, kad ji tai jau padarė: sklando gandai, kad Grace jau pasitraukė į Namibiją). Daugybę metų ji tvirtino, kad jos vyras niekada nesiliaus būti Zimbabvės lyderiu.

„Mes jam pagaminsime specialių vėžimėlį, nes jis valdys iki šimto metų, toks jo noras. Jeigu Dievas nuspręs jį pasiimti, galės valdyti jo lavonas“, – pajuokavo Grace.

Panašu, kad G. Mugabe scenarijus neišsipildys.

Baigėsi 37 metus trukęs valdymas

DELFI primena, kad Zimbabvės prezidentas R. Mugabe antradienį atsistatydino, pranešė įstatymų leidėjams parlamento pirmininkas Jacobas Mudenda; taip baigėsi 37 metus trukęs jo valdymas, pasižymėjęs brutalumu ir ekonomikos žlugimu.

„Aš Robertas Gabrielius Mugabe, pagal Zimbabvės Konstitucijos 96-ąjį straipsnį oficialiai teikiu savo atsistatydinimą ..., nedelsiant jam įsigaliojant“, – perskaitė J. Mudenda prezidento laišką.

R.Mugabe teko atsisakyti valdžios parėjus kelioms dienoms po to, kai kariškiai perėmė šalies kontrolę.

Gabriella Engels

Šis sensacingas pranešimas buvo padarytas per specialią bendrą parlamento sesiją, kurioje parlamentarai susirinko svarstyti apkaltos R.Mugabei.

Hararės gatvėse žinią apie prezidento atsistatydinimą praeiviai pasitiko džiaugsmingais šūksniais, automobilių vairuotojai sveikino pranešimą spaudami garso signalus.

„Mes tokie laimingi, kad reikalai galiausiai keisis, – sakė 32-ejų kirpėja Togo Ndhlalambi. – Kas rytą, vos pabudę, laukėme šios dienos. Šiai šaliai teko išgyventi sunkius laikus“.

Taip baigėsi ši istorinių įvykių savaitė, per kurią kariškiai perėmė šalies valdymą ir dešimtys tūkstančių Zimbabvės gyventojų išėjo į gatves reikalauti 93 metų R.Mugabe atsistatydinimo, šiam iš visų jėgų stengiantis išlikti valdžioje.

R.Mugabe beveik be jokio pasipriešinimo valdė šalį nuo tada, kai 1980 metais šalis paskelbė nepriklausomybę nuo Britanijos. Jo ilgai trukęs valdymo laikotarpis buvo paženklintas žiaurių represijų prieš R. Mugabe oponentus, masinės emigracijos, rinkimų klastojimų ir ekonomikos kracho po 2000 metų žemės reformų.

Prezidento pastangos įpėdine paskiri savo žmoną Grace sukėlė kariškų pasipiktinimą.