ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pirmadienį Mianmaro sostinėje Neipide vykstančio 13-ojo Azijos ir Europos užsienio reikalų ministrų susitikimo (ASEM) kuluaruose žurnalistams sakė, kad Europa ragina „sustabdyti smurtą Rachinų valstijoje ir iš ten plūstančius pabėgėlių srautus bei užtikrinti galimybę valstijai teikti humanitarinę pagalbą“.

Dviejų dienų trukmės susitikimas Mianmare vyksta šaliai sulaukiant vis didesnio tarptautinio spaudimo dėl karinių operacijų, pradėtų po rohinjų kovotojų išpuolių rugpjūtį. Šias kariuomenės operacijas lydi kaltinimai prievartavimais, žudymais, padeginėjimais ir kankinimais, o Jungtinės Tautos (JT) savo ruožtu tokius kariškių veiksmus yra pavadinusios „vadovėliniu etninių valymų pavyzdžiu“.

Šią savaitę Mianmaras ir Bangladešas turėtų aptarti galimos daugiau kaip 600 tūkst. iš Mianmaro į Bangladešą pabėgusių rohinjų repatriacijos klausimą.

F. Mogerini, savaitgalį apsilankiusi rohinjų pabėgėlių stovyklose Bangladeše, teigė, kad jei Mianmaras ir Bangladešas susitars, saugią ir tvarią pabėgėlių repatriaciją galima pasiekti.

Po susitikimo su Mianmaro valstybės patarėja Aung San Suu Kyi Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis sakė tikįs, kad kaimynėms pavyks pasiekti susitarimą dėl pabėgėlių repatriacijos.

„Jie nori daryti viską, kas įmanoma, kad pabėgėliai galėtų sugrįžti, - tikino S. Gabrielis. - Žinoma, svarbu tai, koks saugus tuo metu bus regionas ir kokios galimybės žmonių ten lauks.