Po rinkimų rugsėjį ilgametės Vokietijos lyderės dauguma susilpnėjo, o dalis nepatenkintų šalies imigracijos politika rinkėjų perėjo į radikalios dešinės partijos „Alternatyva Vokietijai“ pusę.

Tačiau po rinkimų praėjus jau beveik dviem mėnesiams, kanclerei pasiekti susitarimo su potencialiais partneriais vis dar nepavyksta.

A. Merkel krikdemų partija CDU ir sąjungininkai iš Bavarijos CSU tikisi surasti bendrus sąlyčio taškus su liberalais FDP bei žaliaisiais. Koalicijos derybose dalyvaujančios šalys sau nustatė terminą, kuris baigiasi šį sekmadienį.

Jei susitarti nepavyks, Vokietijos 2018-aiasiais gali laukti nauji rinkimai. Rinkimus pralaimėję socialdemokratai iškart atmetė galimybę su A. Merkel bloku dar kartą eiti į vadinamąją didžiąją koaliciją, tad krikdemai kitų potencialių koalicijos partnerių nebeturės.

Leidinio „Welt“ atliktoje internetinėje apklausoje net 61,4 proc. dalyvavusių respondentų manė, kad nepavykusios koalicijos derybos reikštų A. Merkel pabaigą kanclerės poste, ir vos 31,5 proc. respondentų manė kitaip.