„Šiuo metu, kai anglosaksiškasis pasaulis užsiskleidžia abiejose Atlanto pusėse, ... turėtume pasinaudoti šia galimybe ir sustiprinti transatlantinius ryšius tarp ES ir Pietų Amerikos“, – sakė buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras Josepas Pique, turėdamas omeny „Brexit“ ir Donaldo Trumpo išrinkimą JAV prezidentu.

Du šie įvykiai iš dalies įvyko dėl augančios visuomenės priešinimosi laisvosios prekybos susitarimams. Tačiau nemažai tokių susitarimų vis dar galioja. Rugsėjį laikinai įsigaliojo ES laisvosios prekybos sutartis su Kanada, o liepą iš esmės pasiektas susitarimas su Japonija. Dabar ES mėgina dėl laisvosios prekybos susitarti su Mercosur bloko šalimis – Argentina, Brazilija, Paragvajumi ir Urugvajumi.

Atsižvelgiant į Brazilijos ir Argentinos ekonomikų mastą, susitarimo vertė būtų keturis kartus didesnė nei Japonijos ir ES susitarimo. Toks susitarimas būtų laikomas svarbia tarptautinių prekybos susitarimų rėmėjų pergale.

Neseniai Paryžiuje surengtoje konferencijoje kalbėjęs J. Pique sakė, kad prieš 18 metų prasidėjusios derybos dėl ES laisvosios prekybos su Pietų Amerikos šalimis daugiausia stringa dėl Brazilijos ir Argentinos.

„Tačiau dabar yra atsivėręs galimybių langas, atsižvelgiant į politines aplinkybes šiose dviejose šalyse“, – sakė buvęs Ispanijos užsienio reikalų ministras, turėdamas omeny, kad Argentinos ir Brazilijos prezidentai dabar pozityviai nusiteikę šio pakto atžvilgiu.

Naujas derybų dėl ES ir Mercosur šalių derybų raundas vyks šio mėnesio pabaigoje Briuselyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)