Nedidelis Ravos miestas Eufrato slėnyje buvo atkovotas žaibiškai, puolimą pradėjus auštant. Ataka buvo surengta sirų armijai antrą dieną iš eilės bandant atkovoti Abu Kamalį kitoje sienos pusėje – paskutinį džihadistų tebeužimtą miestą Sirijoje.

JAV vadovaujama koalicija trečiadienį sakė, kad IS neteko 95 proc. savo „kalifato“ abiejose sienos pusėse. Kai grupuotė Irake ir Sirijoje 2014 metais paskelbė „kalifatą“, jo dydis prilygo Didžiosios Britanijos teritorijai.

IS jau neteko visų svarbių savo bastionų ir praktiškai yra izoliuota keliuose anklavuose kaime.

Vyriausybės kariai ir sukarinti daliniai „išvadavo visą Ravą ir iškėlė Irako vėliavas ant visų jos oficialių pastatų“, – sakoma generolo Abdelamiro Yarallah iš Jungtinės operacijų vadovybės pareiškime.

Vienas fronte esantis armijos generolas, su kuriuo susisiekė naujienų agentūra AFP, prognozavo, kad mūšis už Ravą bus greitas, nes „dauguma mieste buvusių IS kovotojų pabėgo Sirijos sienos link“.

Jungtinė operacijų vadovybė sakė, kad kelias dienas miesto gyventojai arabai sunitai buvo raginami klausytis radijo transliacijų, per kurias buvo pateiktos instrukcijos, ką daryti įžengus armijai.

Rava buvo apeita per Irako armijos puolimą, per kurį anksčiau šį mėnesį buvo atkovotas strategiškai svarbus pasienio miestas Kaimas.

Eufrato slėnio atkarpa palei sieną su Sirija ilgą laiką buvo arabų sunitų sukilėlių bastionas, pirmiausia – prieš JAV vadovaujamas pajėgas po 2003 metų invazijos, o paskui – prieš šiitų vadovaujamą vyriausybę Bagdade.

Regioną prieš paskelbdama „kalifatą“ greit užėmė IS. Džihadistai, kontroliavę arabų sunitų teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado, palaipsniui prarado visus svarbius savo bastionus, tarp jų – Raką Sirijoje ir Mosulą Irake.

Už sienos, Sirijoje, IS dar kontroliuoja maždaug 25 proc. Deir az Zoro provincijos kaimiškosios teritorijos, bet džihadistus atakuoja ir vyriausybinės pajėgos, ir JAV remiami kurdų vadovaujami kovotojai.