93 metų R. Mugabe demonstravo neketinantis pasiduoti: prezidentas atvyko į ceremoniją sostinėje Hararėje vilkėdamas mėlyną togą ir keturkampę kepurę, pranešė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Generolai perėmė padėties kontrolę ketvirtadienio vakarą, kai nuo pareigų buvo nušalintas viceprezidentas Emmersonas Mnangagwa, o šalies pirmoji ponia Grace Mugabe tapo pagrindine pretendente perimti prezidento postą iš savo vyro, kurio sveikata vis labiau šlyja.

Zimbabvė buvo smarkiai sukrėsta kariškių įsikišimo, išprovokuoto įtemptos kovos dėl prezidento posto tarp 52 metų Grace Mugabe ir 75 metų E, Mnangagwos.

Analitikai sako, kad kariuomenės vadai griežtai nusistatę prieš prezidentienės iškilimą, o E. Mnangagwa palaiko glaudžius ryšius su gynybos isteblišmentu.

R. Mugabe ir kariuomenės vadai ketvirtadienį surengė derybas po akivaizdaus perversmo, veikiausiai lemsiančio greitą prezidento pasitraukimą iš posto, priklausiusio jam 37 metus – nuo pat Zimbabvės nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos 1980 metais. Vis dėlto joks oficialus pareiškimas po jų nebuvo paskelbtas.

Valstybinė televizija parodė R. Mugabe, seniausią pasaulyje valstybės vadovą, per ketvirtadienio derybas besišypsantį ir stovintį šalia kariuomenės vado Constantino Chiwengos.

E. Mnangagwa, dešimtmečius buvęs vienas ištikimiausių R. Mugabe padėjėjų ir laikytas realiausiu kandidatu jį pakeisti, praeitą savaitę, kai buvo atstatydintas, išvyko iš šalies į Pietų Afrikos Respubliką ir pažėrė aštrios kritikos prezidento vadovavimui ir jo žmonos politinėms ambicijos.

Vis dėlto ketvirtadienį E. Mnangagwa parskrido į Hararę.

Kariškiai penktadienį paskelbė sulaikę kelis „nusikaltėlius“ iš R. Mugabe vyriausybės. Jie akivaizdžiai turėjo omenyje Grace prezidentinių ambicijų šalininkus.

Grace Mugabe nesirodė viešumoje nuo numanomo perversmo, bet kariškiai nepaskelbė viešų raginimų R. Mugabei atsistatydinti.

Daugelis Zimbabvės gyventojų kariuomenės įsikišimą sveikino arba padėtį vertino abejingai.

„Mums reikia pokyčių. Musų padėtis buvo apgailėtina“, – sakė 65 metų namų šeimininkė Keresenzia Moyo, gyvenanti Hararėje.

„Labai opus metas“

Buvęs premjeras Morganas Tsvangirai, ilgametis R. Mugabe oponentas, ketvirtadienį sakė žurnalistams Hararėje, kad R. Mugabe privalo atsistatydinti „liaudies labui“.

Jis pridūrė, kad reikės sukurti „perėjimo mechanizmą“ stabilumui užtikrinti.

Po 2008 metų rinkimų suformuotos koalicinės vyriausybės buvęs finansų ministras Tendai Biti sakė, kad dabar „Zimbabvei labai opus metas“.

„Reikia rasti būdą stabilumui palaikyti“, – pabrėže jis.

Hararės gyventojai neatrodė labai susirūpinę dėl negausiai gatvėse budinčių karių, o krautuvės, biurai ir valstybinės įstaigos dirbo įprastu režimu.

Zimbabvės universiteto dėstytojas Eldredas Masunungure sakė, kad „priešrinkiminės koalicijos“ suformavimas galėtų būti tinkamas būdas užbaigti šią krizę.

Tarptautinė bendruomenė atidžiai stebi padėtį šalyje.

Afrikos Sąjungos vadovas Gvinėjos prezidentas Alpha Conde Paryžiuje ketvirtadienį perspėjo, kad žemynas „niekada nepriims karinio perversmo“ Zimbabvėje. Jis paragino Hararę kuo greičiau atkurti „konstitucinę tvarką“.

Problemos „turi būti sprendžiamos politiškai (valdančiosios) partijos ZANU-PF, o ne kariuomenės įsikišimu“, pridūrė A. Conde.

Per Pietų Afrikos plėtros bendrijos (SADC) posėdį Botsvanoje paskelbtame pareiškime raginama skubiai surengti regiono viršūnių susitikimą šiai krizei išspręsti. Blokas paragino Zimbabvę „spręsti politinius iššūkius taikiomis priemonėmis“.

Britanija, buvusi Zimbabvės kolonijinė valdytoja, paragino užtikrinti, kad 2018-aisiais turintys įvykti rinkimai būtų surengti kaip planuota.