ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier praėjusį penktadienį Britanijai paskelbė dviejų savaičių ultimatumą pagerinti savo pasiūlymą dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos sąskaitos, kad gruodį būtų galima pradėti kitą derybų etapą dėl būsimų prekybos ryšių. Aukšto rango ES pareigūnai yra sakę, kad Britanijos finansinių įsipareigojimų suma gali siekti 60 milijardų eurų.

Tačiau D. Davisas ultimatumą atmetė: „Tai nėra terminas, su kuriuo aš sutikau.“

„Kita svarbi data yra gruodžio posėdis; iki tada turi būti priimti sprendimai“, – sakė jis, turėdamas omeny Europos Vadovų Tarybos posėdį vyksiantį gruodžio 14 –15 dienomis.

„Michelis yra derybininkas... Ar jis derasi? Manau, taip“, – verslo lyderiams sakė D. Davisas per Berlyne vykstantį dienraščio „Sueddeutsche Zeitung“ organizuojamą forumą.

„Nemanau, kad leisimės spaudžiami kitą savaitę viešai pateikti savo atsakymą. Tikrai ne“, – pridūrė jis.

„Brexit“ sąskaita yra vienas kebliausių derybų klausimų nuo derybų pradžios birželio mėnesį.

Europos Sąjunga sako, kad Britanija turi įvykdyti anksčiau prisiimtus biudžeto įsipareigojimus, siekiančius 50–60 mlrd. eurų, tačiau, anot JK, šis skaičius yra arčiau 20 milijardų.

ES vadovai per spalio mėnesio susirinkimą nusprendė, kad padaryta per mažai pažangos pagrindiniais klausimais: dėl „Brexit“ sąskaitos, sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos būsimo statuso, taip pat dėl gyvenančių Britanijoje trijų milijonų ES piliečių teisių. Šių klausimų sprendinio reikalaujama kaip išankstinės sąlygos pereiti prie kito derybų etapo.

Anot vadovų, per kitą susitikimą gruodžio 14–15 dienomis buvo tikimasi pradėti derybas dėl ateities santykių ir pereinamojo laikotarpio po „Brexit“, bet jie perspėjo, kad šios temos dabar gali būti perkeltos į vasarį arba kovą.