Vašingtonas jau ilgą laiką skelbia įspėjimus, raginančius JAV piliečius saugotis galimų išpuolių Europos miestuose, o pastaraisiais metais konkrečiai perspėdavo dėl galimų grėsmių, tykančių šventiniuose renginiuose.

„Pernai daug aukų pareikalavę išpuoliai buvo įvykdyti Berlyno Kalėdų turguje gruodį ir Stambulo naktiniame klube per Naujųjų metų išvakares“, - pažymima įspėjime.

Praėjusiais metais džihadisto vairuojamas sunkvežimis įsirėžė į Berlyno Kalėdų turgaus lankytojus, pražudydamas 12 žmonių. Tuo tarpu Naujųjų metų išpuolis Stambule pareikalavo 39 žmonių gyvybių.

JAV valstybės departamentas įspėjo, kad naujausi išpuoliai Didžiojoje Britanijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Ispanijoje ir Švedijoje rodo, kad tiek „Al Qaeda“, tiek „Islamo valstybė“ (IS) tebėra aktyvios ir pajėgios surengti išpuolius.

„Nors vietos valdžios tęsia antiteroristines operacijas, departamentas išlieka susirūpinęs dėl galimų naujų teroro išpuolių“, - teigiama pareiškime.

JAV piliečiai visuomet turėtų būti pasirengę galimybei, kad teroristams prijaučiantys asmenys arba savarankiškai radikalizavęsi ekstremistai gali įvykdyti nenuspėjamus išpuolius“, - priduriama JAV valstybės departamento pareiškime.