Operacijai vadovavo Imigracijos ir muitinės agentūra (ICE).

Daugiau nei pusė areštuotų asmenų buvo sulaikyti dėl imigracijos taisyklių pažeidimų. Tačiau 93 sulaikytieji kaltinami tokiais nusikaltimais kaip nužudymas, plėšimas, prekyba narkotikais ir reketas.

Daugiausiai sulaikytųjų – 135 – yra iš Salvadoro. Antrą pagal dydį grupę sudaro hondūriečiai, trečią – meksikiečiai.

Ši operacija buvo surengta bendradarbiaujant su Salvadoru, kur įsikūrusi MS-13, dar žinoma kaip „Mara Salvatrucha“. Rugsėjį Salvadoras paskelbė areštavęs 53 MS-13 narių.

MS-13, aktyviai veikianti visose Jungtinėse Valstijose, taip pat Centrinėje Amerikoje, tapo vienu iš prezidento Donaldo Trumpo kovos su organizuotu nusikalstamumu taikinių. Pasak valstybės vadovo, šios gaujos narių skaičius smarkiai išaugo, nes nusikaltėliai gali nevaržomai keliauti per sienas.

„MS-13, keturiose dešimtyse valstijų turinti daugiau nei 10 tūkst. narių, šiuo metu yra viena pavojingiausių nusikalstamų organizacijų Jungtinėse Valstijose“, – sakė generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.

„Dėl šios priežasties nurodžiau mūsų kovos su neteisėta narkotikų prekyba pajėgoms pasitelkti visus galiojančius įstatymus MS-13 nariams areštuoti, patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn ir nuteisti, taip pat užblokuoti gaujos finansavimo šaltinius. Jau turime pirmuosius rezultatus“, – sakė jis.