Teheimos apygardos policija mano, kad Kevinas Jansonas Nealas žmoną nušovė pirmadienį vakare. Kitos dienos rytą jis išėjo į gatvę ginkluotas dviem pusiau automatiniais šautuvais ir vaikščiodamas šaudė į žmones. Manoma, kad aukas jis rinkosi atsitiktinai.

„Mes manome, kad čia viskas prasidėjo“, – spaudos konferencijoje sakė Teheimos apygardos šerifo pavaduotojas Philas Johnstonas.

Iš pradžių detektyvai manė, kad K. J. Nealas nužudė iš viso keturis žmones ir dar dešimt sužeidė. Patį šaulį nukovė policija. Šis vyras buvo įtariamas dėl sausį įvykdyto užpuolimo su mirtinai pavojingu ginklu; jis buvo paleistas už užstatą.

Šaudynės prasidėjo antradienį apie 8 val. (18 val. Lietuvos laiku) viename iš namų Rančo Teheimoje, esančioje už maždaug 209 km į šiaurę nuo Sakramento. Vėliau žudikas šaudė dar keliose vietose, įskaitant pradinės mokyklos prieigas.

Tarp žuvusiųjų vaikų nėra.

Kol kas tiksliai nežinoma, dėl ko įvyko šios šaudynės, bet manoma, kad jos gali būti susijusios su šeiminiu konfliktu ar senais nesutarimais su kaimynais.

Detektyvai sako, kad prieš šaudynes K. J. Nealas pavogė kaimyno automobilį ir tada pamėgino patekti į mokyklą, bet jam nepavyko, nes pastatas buvo užrakintas.

Ph. Johnstonas sakė žurnalistams, kad greita mokyklos darbuotojų reakcija padėjo užkirsti kelią užkirsti kelią dar didesnei tragedijai.

Jis atkreipė dėmesį, kad buvo rasta daugybė šovinių dėtuvių, ir pridūrė, kad jei K. J. Nealui būtų pavykę patekti į vidų, „toje mokykloje būtų įvykusios siaubingos žudynės“.

Tarp nukentėjusiųjų yra keturi vaikai, sakė Ph. Johnstonas ir pridūrė, kad jauniausias iš jų yra vos dvejų metų amžiaus.

Ši pradinė mokykla yra netoli alyvų aliejaus gamybos centro Korningo, turinčio apie 8 000 gyventojų ir esančio už maždaug 160 km į šiaurę nuo Kalifornijos valstijos administracinio centro Sakramento.

Nepatekęs į mokyklą K. J. Nealas, vilkėjęs kariško tipo liemenę, tęsė šaudynes gatvėje. Netrukus jis sudaužė savo mašiną ir tada pavogė antrą automobilį. Galiausiai jis buvo nukautas per susišaudymą su policija.

„Kuoktelėjęs vyrukas“

Vietos gyventojas Brianas Flintas sakė „Redding Record Searchlight“, kad į 6-ą dešimtį įžengęs įtariamasis buvo jo kaimynas, pastaruoju metu daug šaudęs – „daugybę kulkų, šimtus šovinių, iš didelių dėtuvių“.

„Suvokėm, kad šis vyrukas kuoktelėjęs, ir jis mums grasindavo“, – teigė B. Flintas.

Ph. Johnstonas sakė žurnalistams, kad įvykio vietoje rasti trys ginklai: pusiau automatinis šautuvas ir du trumpavamzdžiai ginklai.

Laikraštis citavo preliminarius pranešimus, kad šaulys užsibarikadavo pastate, bet galiausiai buvo nušautas policijos.

Netoli mokyklos gyvenanti Katrina Gierman sakė laikraščiui išgirdusi šūvius ir užsidariusi namuose su savo naujagimiu sūneliu.

„Turiu teisę turėti ginklų ir ginsiu savo sūnų, jei prireiks“, – pareiškė ji.