Šios institucijos direktoriaus pavaduotojas Jeffrey Trimble Lietuvos žurnalistams sakė, kad Maskvos spaudimas nėra adekvati reakcija į JAV priemones prieš Kremliaus propagandinį kanalą RT, nes JAV tarptautinės žiniasklaidos priemonės nėra propagandos įrankiai.

„Rusų svarstomi žingsniai negali būti vadinami adekvačiomis atsakomosiomis priemonėmis“, – Lietuvos žurnalistams Vašingtone sakė J. Trimble.

Rusijos parlamentarai trečiadienį pritarė naujam įstatymui, pagal kurį užsienio žiniasklaidos priemones galima įtraukti į „užsienio agentų“ sąrašus. JAV teisingumo departamentas rugsėjo viduryje paprašė Kremliaus finansuojamos televizijos RT, dar žinomos kaip „Russia Today“, registruoti jai Amerikoje dirbančią kompaniją kaip „užsienio agentą“.

Anot J. Trimble, Rusijos valdžios galimi sprendimai toliau varžys JAV žiniasklaidos priemonių veikimą šalyje.

„Mūsų stebimi dalykai, kurie gali nutikti Rusijos pusėje, dar labiau suvaržys ir uždarys jau dabar labai sudėtingą bei uždarą rinką JAV tarptautiniai žiniasklaidai Rusijoje“, – tvirtino JAV Transliuotojų tarybos direktoriaus pavaduotojas.

JAV Transliuotojų taryba valdo tokias žiniasklaidos priemones kaip radijo stotys „Amerikos balsas“ (Voice of America) ir Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas (Radio Free Europe/Radio Liberty). Šios žiniasklaidos priemonės, gaunančios finansavimą iš JAV Kongreso, būtų priverstos užsiregistruoti kaip užsienio agentai, jei naujas įstatymas įsigaliotų.

Po trečiadienio balsavimo žemesniuose Rusijos Parlamento rūmuose, pataisas turės priimti Senatas ir pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

Televizija RT, kuri pateikia Rusijos požiūrį į tarptautinius reikalus, pirmadienį patvirtino, kad iki JAV Teisingumo departamento nustatyto termino užsiregistravo kaip užsienio agentas Jungtinėse Valstijose.

Vašingtonas RT laiko Kremliaus propagandos įrankiu ir paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Jis yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.