„Jei nutarsite paprasčiausiai išstumti juos iš Europos, pasakydami: „Jūs išduodate mūsų vertybes ir tai yra blogai!“, tiesiog juos prarasite“, – kalbėjo Prancūzijos prezidentas.

Daugelis mano, kad JAV ir Rusijos lyderių veiksmai prieštarauja liberaliosioms vertybėms.

Vakarai padarė klaidą pamiršdami savo ideologijos pagrindus, identitetui teikiamą reikšmę ir vertybes. Taip E. Macronas tvirtino BBC kalbinamas Abu Dabyje, į kurį atvyko dalyvauti vietinio Luvro filialo atidarymo ceremonijoje.

„Turime regėti bendrą pasaulio paveikslą, bendrus tikslus ir puoselėti bendras viltis“, – pridūrė Prancūzijos prezidentas.

„Manau, kad viena iš problemų, per pastarąjį dešimtmetį iškilusių Vakarų visuomenei ir Vakarų valstybėms, yra ta, kad mes tam tikra prasme pamiršome svajones, ambicijas ir strateginę viziją. Mums būtinos svajonės, o jaunimas turi turėti ateities viziją“, – kalbėjo E. Macronas.

„Bendroji rinka, finansų rinkos, darbo teisės reformos ir biudžeto perspektyvos nieko neįkvepia. Taip nebūna. Jei pažįstate tokį žmogų, turėtumėte dėl jo sunerimti, – tęsė Prancūzijos prezidentas. – Žmonės šį tą nuveikia ir pajuda pirmyn tik todėl, kad yra vedini didingų idėjų.“

Pasak Prancūzijos prezidento, tokie lyderiai kaip V. Putinas eina kitu, ne Vakarų pasirinktu keliu, ir daro taip iš baimės. „Labai dažnai galima atpažinti jų paranoją dėl galimų grėsmių, troškimą kažką apginti. Tokios aplinkybės juos priverčia stipriai nervintis. Vis dėlto jie pamiršta, kad civilizacija stovi ant pagarbos tiems, kurie nuo jų skiriasi, pamato“, – sakė E. Macronas.

„Su tais lyderiais, visų pirma, reikia kalbėtis, kadangi kartais jie gali pasikeisti – juk iš pat pradžių tokie nebuvo“, – samprotavo E. Macronas.

Atsakydamas į klausimą, ar pačiam bent vienu klausimu pavyko pakeisti V. Putino arba D. Trumpo nuomonę, E. Macronas pasakė: „Tokie dalykai, žinoma, nenutinka per dieną. Tačiau pats esu nusiteikęs optimistiškai ir ypač ryžtingai.“

Kalbėdamas apie Paryžiaus vaidmenį tarptautinėje arenoje, prezidentas E. Macronas pasakė: „Pagrindinis šiuo metu Prancūzijai iškilęs uždavinys – paskatinti reformų Europoje procesą. Prancūzija turi ginti savo vertybes ir interesus, nes jie glaudžiai tarpusavyje susiję. Ginti reikia tokias vertybes kaip atvirumas, tolerancija ir laisvė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)