Kaip rašoma išplatintame pranešime, EP nariai įsitikinę, kad pastaruoju metu Lenkijoje padidėjo pavojus, kad bus iš esmės pažeistos ES pagrindinės vertybės. Jie susirūpinę dėl netinkamo valdžių atskyrimo principo įgyvendinimo, teismų nepriklausomumo apribojimo ir pagrindinių teisių pažeidimų.

Parlamentas įpareigojo savo Piliečių laisvių komitetą parengti specialųjį pranešimą, kuriuo ES Taryba būtų raginama imtis veiksmų straipsnį, kuris jai suteikia galią pripažinti šiurkštaus ES vertybių pažeidimo pavojų tam tikroje ES šalyje.

Pažeidimams įgavus nuolatinį pobūdį, pavyzdžiui, jei Lenkija atsisakytų vykdyti ES rekomendacijas, Taryba galėtų vėliau nuspręsti suspenduoti šios šalies balsavimo teisę. Tai antrasis kartas (po Vengrijos), kai EP inicijuoja šią procedūrą.

Europarlamentarai taip pat paragino Lenkiją gerbti susirinkimų laisvę, visiškai įgyvendinti Europos Komisijos bei Venecijos komisijos rekomendacijas ir nepriimti naujų teismų reformų įstatymų, nebent jais būtų visiškai užtikrintas teismų nepriklausomumas.

Lenkija taip pat raginama laikytis ES Teisingumo Teismo nutarties ir nedelsiant sustabdyti didelio masto medienos ruošos darbus Belovežo girioje.

EP nariai griežtai pasmerkė „ksenofobines ir fašistines“ eitynes Varšuvoje. Jie taip pat ragina Lenkijos vyriausybę gerbti moterų ir mergaičių teises bei „užtikrinti nemokamą ir prieinamą kontracepciją be diskriminacijos“.