Tokio žingsnio Rusija ėmėsi po to, kai Rusijos valstybės kontroliuojamam transliuotojui „Russia Today“ (RT) buvo nurodyta užsiregistruoti Jungtinėse Valstijose užsienio agentu.

Parlamentarai pritarė pakeitimams, kurie leistų finansavimą iš užsienio gaunančias tarptautines žiniasklaidos priemones priskirti „užsienio agentams“.

Tokios žiniasklaidos priemonės kaip „Amerikos balsas“ (Voice of America) ir „Laisvosios Europos radijas / Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty), kurios gauną finansinę paramą iš JAV Kongreso, bus priverstos užsiregistruoti Rusijoje užsienio agentais.

Tačiau parlamentarai pateikė prieštaringus pareiškimus dėl to, ar įstatymas galėtų būti taikomas komerciniam JAV televizijos tinklui CNN.

Remiantis naujienų agentūros TASS pranešimais, 409 parlamentarai iš 450 balsavo už pakeitimus. Žemesniųjų parlamento rūmų pirmininko pavaduotojas Piotras Tolstojus sakė, kad tokių priemonių imtis paskatino JAV veiksmai.

„Buvome priversti priimti šį sprendimą, niekas iš mūsų nenorėjo priimti tokio sprendimo ir jis visai neturės įtakos žodžio laisvei mūsų šalyje“, - sakė P. Tolstojus.

Pataisos buvo priimtos skubant, deputatai dėl techninės smulkmenos praleido pirmąjį įstatymo svarstymą.

Trečias svarstymas yra laikomas formalumu, po jo pataisas turės priimti Senatas ir pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas.

2012 metais priimtas Rusijos įstatymas įpareigoja „politinę“ veiklą vykdančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias grupes deklaruotis esant užsienio agentėmis. Šis terminas daugeliui primena Stalino laikų represijas ir Šaltojo karo šnipinėjimą. „Užsienio agentų“ kategorijai priskirtos nevyriausybinės organizacijos kas trys mėnesiai turi teikti išsamias ataskaitas apie gaunamą finansavimą.

Daug organizacijų dėl tokių taisyklių atsisakė itin reikalingo finansavimo iš užsienio, o kitos išvis nutraukė savo veiklą.

Kremliaus finansuojama televizija RT, kuri pateikia Rusijos požiūrį į tarptautinius reikalus, pirmadienį patvirtino, kad iki JAV Teisingumo departamento nustatyto termino užsiregistravo kaip užsienio agentas Jungtinėse Valstijose.

Vašingtonas RT laiko Kremliaus propagandos ruporu ir paprašė televizijos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.